Nezaposlenost u Grčkoj na novim rekordnim razinama

Grčka stopa nezaposlenosti dosegnula je u veljači novu rekordnu razinu, naglasivši katastrofalan utjecaj mjera štednje koje su prezaduženoj zemlji nametnuli Europska unija i Međunarodni monetarni fonda (MMF).

Stopa nezaposlenosti dosegnula je u veljači 21,7 posto, nakon revidiranih 21,3 posto u siječnju, izvijestio je statistički ured ELSTAT. U dobnoj skupini od 15 do 24 godine nezaposlenost iznosi rekordnih 54 posto.

U drugom je ovogodišnjem mjesecu bez posla bio gotovo 1,1 milijun ljudi, 42 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podaci. Broj zaposlenih pao je u istom razdoblju osam posto, na rekordno niskih 3,87 milijuna. Nezaposlenost je najveća u urbanim središtima, osobito u Ateni.

Procjenjuje se da je grčki BDP u razdoblju do 2008. do 2012. pao oko 20 posto, što predstavlja najdublju i najdulju recesiju u Grčkoj nakon Drugog svjetskog rata. U tom je razdoblju uništeno više od 500 tisuća radnih mjesta.

Proračunski rezovi nametnuti 2010. u sklopu paketa pomoći kako bi se Grčka spasila od bankrota pokrenuli su lavinu stečajeva i mnoga su poduzeća bila prisiljena staviti ključ u bravu.

Nezadovoljstvo građana građana usmjerilo se prema političkim strankama koje su se zalagale za prihvaćanje uvjeta iz paketa pomoći. Stoga su doživjele poraz na izborima održanim 6. svibnja. (Hina/jk)

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox