Nijedan restoran još nema oznaku "Hrvatska autohtona kuhinja", ali krenulo je...

Hrvatska obrtnička komora (HOK) počela je zaprimati zahtjeve restorana i drugih ugostiteljskih objekata za dobivanjem posebnog znaka "Hrvatska autohtona kuhinja" slijedom novog pravilnika Ministarstva turizma kojim se uz popis 500-ak jela utvrđuju i standardi autohtone hrvatske gastronomske ponude.

 

Rečeno je to na današnjem, zagrebačkom predstavljanju projekta "Hrvatska autohtona kuhinja" u Obrtničkoj komori Zagreb, nakon čega kreće svojevrsna 'prezentacijska turneja' tog projekta u još devet hrvatskih gradova do kraja srpnja.

Predstavljanje Pravilnika o utvrđivanju posebnog standarda Hrvatska authotona kuhinja, na kojem je Ministarstvo turizma radilo u suradnji sa strukovnim udrugama i na inicijativu Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore (HOK), održano je prije mjesec i pol dana, a spomenutim se prezentacijama želi približiti struci i zainteresiranim ugostiteljima. Do sada još nijedan restoran u Hrvatskoj nije dobio prateći posebni znak/tablu "Hrvatska autohtona kuhinja", jer, kako se čulo danas, nije bio zgotovljen formular za zahtjeve, ali državni tajnik u Ministarstvu turizma Željko Lenart vjeruje kako će se uskoro prvi restoran dobiti taj znaka, za oko dva do tri tjedna.

Zainteresirani će za to uz ispunjen zahtjev morati zadovoljiti i standarde o autohtonosti kuhinje iz Pravilnika te na jelovniku imati 70 posto jela s pratećeg popisa tih jela. Ako to nemaju, mogu tražiti tzv. malu tablu/mali znak što znači da imaju bar nešto s tog popisa, a sveukupno će za trošak procjene i obrade zahtjeva te tablu morati izdvojiti oko 1.600 kuna.

Ističući kako je cilj cijelog projekta hrvatsku gastronomiju učiniti prepoznatljivijom na domaćem i stranim tržištima, Vlasta Klarić iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) iznijela je podatak da jednu trećinu troškova na putovanjima čine oni za gastronomiju koja je važna i za identitet i image destinacije.

Predsjednik Ceha ugostitelja HOK-a Ante Mihić dodaje da je dobro da se tako nešto dogodilo s obzirom na bogatu hrvatsku kulinarsku baštinu koja je isprepletena utjecajima različitih civilizacija i naroda na ovim prostorima te njihovoj tradiciji i kulturi. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox