Nijemci nakon 80 godina besplatne vožnje uvode vinjete

Njemačka nakon gotovo 80 godina uvodi naplatu vožnje na autocestama. Najavio je to njemački ministar prometa Peter Ramsauer, piše Večernji list.

Ministar je najavio da će raspravljati o načinu na koji je najbolje provesti naplau, ali očekuje da će preuzeti austrijski model. U Austriji za godišnju vinjetu treba izdvojiti 76,50 eura. Ramsauer naglašava da će vinjetu morati platiti i strani vozači i ističe kako to Nijemci čine u inozemstvu godinama.

Njemački će vozaći biti povlašteni u odnosu na strane. Naime, cestarinu će plaćati po povlaštenoj tarifi jer je djelomično već plaćaju kroz ekološki  i porez na mineralna ulja.

Dobit od cestarina, Nijemci će uvrstiti u budžet tamošnjeg ministarstva prometa i iskoristiti ga za gradnju najsuvremenijih cesta.

Inače, Njemačka je treća po mreži autocesta u svijetu, nakon SAD-a i Kine i, ne još zadugo, jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima je vožnja autocestom besplatna. Besplatne autoceste u Europi još imaju Velika Britanija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg i Finska. (jh)

 

 

 

Izvor: Večernji list, 7. listopada 2011.

 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox