Njemačke tvrtke zarađuju na izbeglicama

Izbjeglice se upućuju u njemačke gradove u kojima bi trebali dobiti smještaj – ali prostor za njih tek treba naći. To je odlična poslovna prilika i za privatne tvrtke koje nemaju problema sa zaradom na tuđoj nevolji.

"Od deset upita trenutačno moramo odbiti njih devet jer jednostavno nemamo kapaciteta da ih ispunimo kaže za Deutsche Welle Klaus Kocks. On je glasnogovornik tvrtke European Homecare, specijalizirane za zbrinjavanje izbjeglica. Ta tvrtka ima oko 900 zaposlenih i u cijeloj Njemačkoj zbrinjava oko 15 tisuća izbjeglica smještajem i osiguranjem redovitih obroka.

Riječ je o jednoj od najvećih tvrtki te vrste pa, s obzirom na velik broj izbjeglica o kojima skrbi, može i snižavati nabavne cijene. Ali, trenutačno su njihovi izvori presušili jer je i potražnja golema.

U cijeloj Europi ne možete više dobiti nijedan jedini kontejner žali se Kocks. Njemačka vlada računa s oko 800 tisuća izbjeglica kojima se ove godine treba naći smještaj i skrb, drugi izvori tvrde da će ih doći i više.

Za tvrtke i poduzetnike koji se bave takvim socijalnim slučajevima ova je situacija pravi zlatni rudnik. Njemačka vlada namjerava za izbjeglice izdvojiti oko šest milijardi eura za ovu i iduću godinu i mnogo ih je koji žele dobiti dio tog kolača.

Ipak, Kocks iz European Homecarea tvrdi da golema potražnja ne utječe na rast cijene za zbrinjavanje: "Sve su to javni natječaji i samo najpovoljnija ponuda dobiva posao." Bernd Mesović tvrdi drukčije. On je djelatnik humanitarne organizacije Pro Asyl i kaže da mnoge općine, zato što su im izbjeglice već došli na vrata, nemaju vremena za raspisivanje natječaja.

Pritom tvrtke i privatni poduzetnici diktiraju igru, a gradovi i općine moraju trpjeti i plaćati.

"Sve duže se čeka da se osigura skrb i sve su veće cijene, primjerice najma kontejnera" – objašnjava djelatnik udruge Pro Asyl. Primjer te nestašice vidi se u Hammu na zapadu Njemačke. Ondje je poslano 1000 izbjeglica koje treba zbrinuti, uz oko 550 osoba koje se tamo već nalaze. Markus Kreuz brine se za blagajnu grada Hamma i računa da će za svakog od njih potrošiti 1200 do 1300 eura mjesečno. Vlada u Berlinu obećala je lokalnim samoupravama da će im mjesečno po izbjeglici dati 675 eura. Za ostalo se treba pobrinuti grad. No od novca iz Berlina nema traga. Zato je u Hammu izvanredno stanje posebno kada je riječ o smještaju. Kreuz tvrdi da ima onih koji žele iskoristiti situaciju i potpuno neupotrebljiv stambeni prostor gradu iznajmiti po cijeni kao da je riječ o vili.

Gradonačelnik Essena Reinhard Paß žali se da "broj izbjeglica trenutačno raste toliko brzo da u obzir dolaze samo vrlo brza rješenja za smještaj tih ljudi." Usto, dolazi zima, a mnogi izbjeglice smješteni su u šatorska naselja i prostore koji nemaju grijanja te ih treba preseliti u primjerenije prostore, kakvih gradovi često nemaju dovoljno. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox