Nokia se vraća u igru, za tri mjeseca prodano 4,4 milijuna Lumia

Foto: Ilustracija

Finska grupa Nokia izvjestilla je da je u četvrtom tromjesečju prošle godine prodala više mobilnih telefona nego što je očekivala, prenose europski mediji. 

U razdoblju od listopada do prosinca finska je kompanija prodala ukupno 86,3 milijuna mobitela, ostvarivši prihode od 3,9 milijardi eura, izvijestio je BBC. Operativna marža u poslovanju s mobitelima u četvrtom tromjesečju procijenjena je u rasponu od nula do dva posto zahvaljujući neočekivano dobroj prodaji novog modela pametnog telefona Lumia. U ranijim prognozama kompanija je očekivala negativnu operativnu maržu od šest posto.

Tako je u četvrtom tromjesečju Nokia prodala 4,4 milijuna modela Lumia, u odnosu na 2,9 milijuna koliko ih je prodala u prethodnom tromjesečnom razdoblju. Također je prodala 2,2 milijuna pametnih telefona modela Symbian i 9,3 milijuna mobilnih telefona nižeg cjenovnog razreda Asha.

Iz finske su tvrtke priopćili da su njihove poslovne rezultate dodatno poduprli niži troškovi od onih navedenih u prognozama. Očekuju ipak da će sezonski faktori i oštra konkurencija negativno utjecati na profitabilnost odjela mobitela u prvom tromjesečju 2013. Tržišni udio Nokije smanjivao se proteklih nekoliko godina u korist konkurenata Applea i Samsunga. Analitičar Redeyea Greger Johansson upozorava da je još prerano da se najnovije Nokijine rezultate proglasi obratom. Nisam još uvjeren da će oni uspjeti s novim modelima pametnih telefona. Moraju ih prodati puno više da bi se mogao donijeti takav zaključak, dodao je. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox