Norveška će plinom pritisnuti Britaniju

Osim s Europskom unijom, Velika Britanija će nakon Brexita morati opet formulirati svoje trgovinske odnose s Norveškom, a službeno se Oslo nada povoljnijim uvjetima zahvaljujući britanskoj ovisnosti o norveškom prirodnom plinu. Naime, čak 40 posto britanskog uvoza prirodnog plina dolazi iz Norveške, pa tamošnja vlada to namjerava iskoristiti kao argument u pregovorima.

"Mi nismo samo stari trgovinski partner, imamo posebne veze koje će nam vjerojatno biti prednost u pregovorima", izjavila je za Bloomberg norveška ministrica za EUElisabeth Vik Aspaker.

Kao članica Europske organizacije slobodne trgovine (EFTA), Norveška gotovo i nema barijera u trgovini s EU. No, godišnje plaća Bruxellesu oko 860 milijuna eura za pristup jedinstvenom tržištu. Članstvo u EFTA-i jedno je od rješenja za Britaniju koja bi tako mogla urediti buduće trgovinske odnose s EU. To se baš ne sviđa Norveškoj jer bi ulazak V. Britanije poremetio odnose u EFTA- i, pa se pita što Britanija uopće želi. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox