Novinari ''Večernjaka'' sutra kreću štrajk

Novinari Večernjeg lista, podržani od Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND), pozvali su sve novinare da se solidariziraju i pruže im potporu u sutrašnjem stupanju u štrajk te u petak pridruže prosvjednoj povorci, a čitatelje da za vrijeme štrajka ne kupuju Večernji list.


Glavni sindikalni povjerenik u 'Večernjaku' Anton Filić je na konferenciji za novinare u Novinarskom domu istaknuo da je njegov list dobio prvi kolektivni ugovor, još 1996., čija temeljna prava Uprava po nalogu vlasnika, austrijske Styrije, sada ukida i drastično smanjuje stečena prava zaposlenika.

Hrvatske je novinare pozvao da se solidariziraju s 'Večernjakovcima', "da budemo zajedno jer samo tako možemo postići svoje ciljeve", a posebno se obratio honorarnim suradnicima, tzv. RPO-ovcima u Večernjem listu, da ne budu štrajkolomci, unatoč neuređenom statusu koji je na rubu zakona i zbog kojega bi, priključe li se štrajku, mogli dobiti otkaz.

Pozivam i sve čitatelje da od četvrtka više ne kupuju Večernji list, jer to neće biti list koji rade neovinari već niževrijedna alternativa - poručio je Filić. Nije problem napraviti 'copy-paste' novine, nego kvalitetne novine, a samo dogovorom sa zaposlenicima mogu se izdavati kvalitetne novine - dodao je.

 

Borba i za slobodu medija

Da je borba Večernjakovih novinara za stečena prava ujedno i borba za slobodu medija naglasio je i predsjednik Redakcijskog vijeća tog lista Marinko JurasićAko se ne uspijemo izboriti za svoja prava, kako ćemo sutra za tuđa, a tako ne funkcionira sloboda medija - istaknuo je, naglasivši da problem kršenja kolektivnog ugovora nije "endemski problem" Večernjeg lista, već cijelog hrvatskog novinarstva.

I on je upozorio da je obespravljenost RPO-ovaca, kojih je u 'Večernjaku' 120 u odnosu na 102 stalno zaposlena, oružje koje Uprava koristi kako bi ograničila štrajk, a krajnje malicioznima ocijenio je prozivke da 'Večernjakovi' novinari štrajkaju unatoč visokim primanjima.

Mi smo sedma sila, ovo je jedna od vodećih dnevnih novina, njihov je rad prepoznat od javnosti, a jedva spajamo kraj s krajem - poručio je, a s njim se složila i predsjednica ogranka HND-a u Večernjem listu Božena Matijević, ustvrdivši da je dio novinara prisiljen uz novinarski raditi i neki drugi posao, poput peglanja i pranja prozora po kućama.

 

Pozivi na štrajk

Osim od novinara, potporu štrajku zatražila je i od građana, "jer smo im mi (novinari) često bili jedina slamka spasa, mi smo uvijek bili tu da ih saslušamo i pomognemo, i zato očekujemo da će nas javnost podržati".

Željko Valentić, predstavnik SNH u 'Večernjaku' i šef redarske službe tijekom štrajka, pozvao je uredništvo lista da se pridruži štrajku "i tako povrate izgubljeno povjerenje", napominjući da je internom anketom samo jedan od urednika dobio povjerenje novinara.

Potporu štrajašima dala je predsjednica SNH Gabrijela Galić, naglasivši da je štrajk u Večernjem listu ujedno i borba za slobodu medija te za osnovna socijalno-ekonomska prava novinara. Sve je novinare pozvala da podrže kolege iz 'Večernjaka' te se u petak pridruže prosvjednoj povorci koja će se od HND-a kretati prema Večernjem listu.

Na potporu štrajku pozvao je i predsjednik HND-a Zdenko Duka, napomenuvši da su Svjetska i Europska federacija novinara također podržale borbu 'Večernjakovaca' da štrajkom obrane svoja prava, te ustali protiv dvostrukih mjerila Styrije, koja, kaže, prava koja dopušta austrijskim novinarima ne dopušta i hrvatskim. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox