Obama napao financijski sektor, razumije frustracije prosvjednika

Predsjednik SAD-a Barack Obama je na konferenciji za tisak napao financijski sektor zbog podizanja pristojbi i nastojanja da blokira financijske reforme.

Obama je konferenciju za tisak u Bijeloj kući održao nakon ovotjednih prosvjeda više tisuća ljudina Wall Streetu, u financijskoj četvrti New Yorka i drugim gradovima SAD-a, protiv gospodarske nejednakosti i moći američkih financijskih ustanova.

Mislim da su ljudi frustrirani, a prosvjednici izražavaju širu frustraciju načinom na koji funkcionira naš financijski sustav, rekao je Obama novinarima na konfernciji koja trajala više od sat vremena.

Obama je istaknuo da je njegov zakon o reformi financijske regulative napravljen kako bi spriječio zlouporabe na Wall Streetu a Obamino ustrajavanje na toj temi naznačuje da će to pitanje uvelike isticati u predsjedničkoj kampanji 2012. godine. "Kako bi imali zdrav financijski sustav, koji od banaka i drugih financijskih ustanova traži da se nadmeću na temelju najbolje usluge i najboljih proizvoda i najbolje cijene", rekao je.

Obama je napomenuo i da je najveći "vjetar u lice" s kojime se američko gospodarstvo sada suočava "neizvejesnsot oko Europe jer ona utiče na globalna tržišta".

Obama je također ocijenio da je Kina bila "vrlo uspješna u iskorištavanju trgovinskog sustava u svoju korist a na štetu drugih država, posebice Sjedinjenih Država. Rekao sam to javno ali sam to privatno rekao i kineskim čelnicima. A manipuliranje valutom jedan je od primjera toga", rekao je američki predsjednik. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox