Od početka srpnja zelena karta osiguranja u Hrvatskoj može biti i bijela

Odlukom Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) od 1.7. ove godine ugovaratelji osiguranja mogu i sami na bijelom papiru otisnuti zelenu kartu osiguranja koju će od svoje osiguravajuće kuće primiti elektronski u PDF formatu. Sve države članice Sustava zelene karte od 1.7. dužne su prihvaćati i zelene karte na bijelom papiru


U Hrvatskoj će od 1.7.2020. vrijediti i zelena karta otisnuta na bijelom papiru. Upravni odbor Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) donio je odluku o izdavanju međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti (zelene karte osiguranja) na bijelom papiru. Ova odluka temelji se na odluci Council of Bureaux, međunarodnog tijela koje upravlja Sustavom zelene karte, a koje je donijelo odluku kojom ovlašćuje nacionalne Urede za osiguranje u 48 država članica da na dobrovoljnoj osnovi donesu odluku za svoja tržišta o izdavanju zelena karte na bijelom papiru.

U praksi, to znači da društva za osiguranje mogu ugovarateljima osiguranja, odnosno vlasnicima vozila, slati i „zelenu kartuu PDF formatu koja se može tiskati na bijelom papiru.

Države članice Sustava zelene karte osiguranja čiji su nacionalni Uredi za osiguranje odlučili nastaviti tiskati zelenu kartu osiguranja na zelenom papiru mogu i dalje nastaviti s tom praksom, ali od 1. srpnja 2020. godine moraju prihvaćati zelene karte osiguranja na bijelom papiru izdane za vozila koja dolaze iz država koje su odlučile iskoristiti mogućnost izdavanja zelene karte osiguranja na bijelom papiru, pa tako i za vozila osigurana u Republici Hrvatskoj.

Uvođenjem ove promjene ne mijenja se niti postupak pri prelasku granica prema trećim državama članicama Sustava zelene karte, niti postupak kontrole valjanosti međunarodne karte osiguranja, a Hrvatski ured za osiguranje, u svojoj funkciji Ureda jamca, jednako jamči za naknadu šteta neovisno o tome je li ugovaratelju osiguranja/osiguraniku izdata međunarodna karta osiguranja od automobilske odgovornosti na zelenom papiru, kao što je to sada slučaj, ili na bijelom papiru, kao što će to biti moguće od 1. srpnja 2020. godine. 

Zelena karta osiguranja je međunarodna karta osiguranja od automobilske odgovornosti koju izdaje nacionalni Ured za osiguranje kao dokaz o postojanju valjanog osiguranja od automobilske odgovornosti na području država članica Sustava zelene karte osiguranja. Ona je dokaz da će eventualno nastala šteta koja je prouzročena osiguranim vozilom biti nadoknađena. Posjedovanje zelene karte osiguranja nije obavezno za ulazak na područje država članica Europske unije te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske jer prema međunarodnim sporazumima hrvatska registracijska pločica zamjenjuje zelenu kartu odnosno služi kao dokaz osiguranja. Međutim, zelena karta osiguranja (zelena ili bijela) korisna je u slučaju prometne nesreće koju vozač skrivi u inozemstvu jer je kopiju potrebno predati prometnoj policiji ili drugom sudioniku nesreće. PS/SŠ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox