Određeni suci koji će odlučivati o žalbi Gotovine i Markača

Predsjednik Haaškoga suda Patrick Robinson dodijelio je žalbeni predmet "Gotovina i Markač" petorici haaških sudaca iz sastava Žalbenog vijeća.

Nalažem da vijeće u predmetu Tužitelj protiv Gotovine i Markača... čine suci Mehmet Guney, Fausto Pocar, Andresia Vaz, Theodor Meron i Carmel Agius, navodi se u odluci predsjednika suda kojom je utvrdio sastav Žalbenoga vijeća.

Dvojica sudaca Meron (SAD) i Pocar (Italija) bivši su predsjednici Haaškoga suda koji su, kao i turski Guney i malteški Agius na Haaškome sudu već deset godina, dok je senegalka Vaz, prva predsjednica Vrhovnog suda u svojoj zemlji, na ICTY stigla 2005. godine.

Obrane dvojice hrvatskih hrvatskih generala prošlog su tjedna najavile svoje žalbe na presudu kojom je raspravno vijeće 15. travnja proglasilo krivima generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i osudilo na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox