Odzvonilo isplati plaća putem Konzumovih bonova?

Državni inspektorat počeo je inspekcijski nadzor kod poslodavaca za koje se u medijima spominje isplata plaća u bonovima, piše net.hr.

U Državnom inspektoratu ističu da isplata plaće u bonovima nije zakonita jer odreda čl. 84 Zakona o radu propisuje da se plaća i naknada plaće isplaćuje u novcu, u bruto iznosu te se plaća( osim ako to nije drugačije propisano) isplaćuje najkasnije do 15. dana u mjesecu. No, za prekršitelje tog „zakonskog članaka nije propisana sankcija“.

Tek primjenom Kaznenog zakona, i to samo ako se dokažu obilježja kaznenog djela povrede prava na rad i drugih prava iz rada iz čl. 114. toga Zakona i namjera počinitelja, može se protiv poslodavca koji radnicima isplaćuje plaću ili njezin dio u bonovima i protiv odgovorne osobe istog, podnijeti kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu, objašnjavaju u Državnom inspektoratu.

Ministar Mirando Mrsić rekao je kako sankcija za takvo ponašanje nažalost nema te je obećao razgovarati sa socijalnim partnerima oko sankcija, dok Državni inspektorat tek treba utvrditi stanje na terenu. (jk)

 

 

Izvor: www.net.hr
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox