OLAF i mađarski tužitelj potpisali su sporazum o suradnji

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) i Ured glavnog državnog tužitelja Mađarske potpisali su sporazum o suradnji kojim se oboje obvezuju na bližu suradnju kako bi zaštitili fondove EU od potencijalnih prijevara u zemlji.

Sporazum o administrativnoj suradnji olakšat će zajedničku suradnju svake strane na istrazi prijevarnog ponašanja, pružanju operativne pomoći i razmjeni najbolje prakse. U praksi, dogovor će omogućiti veću razmjenu informacija između OLAF-a i Ureda glavnog državnog tužitelja Mađarske o konkretnim istragama. Također otvara put za ujedinjeniji pristup operativnim aktivnostima, kao što je koordinacija istražnih koraka i sinkronizacija aktivnosti. Aranžman također omogućuje više zajedničkih mogućnosti obuke i tehničke pomoći.

Glavni direktor OLAF-a Ville Itälä rekao je:

Ovo je važan i dobrodošao sporazum koji se temelji na našem odnosu s Uredom glavnog tužitelja. Mađarska ne sudjeluje u Uredu europskog javnog tužitelja – što znači da dobra suradnja između OLAF-a i mađarskih vlasti postaje važnija nego ikad za zaštitu EU fondova od prevaranata. U OLAF-u znamo da najbolje rezultate postižemo u suradnji s partnerima.'

Mađarski glavni tužitelj Péter Polt rekao je:

Suradnja između OLAF-a i Državnog tužiteljstva Mađarske do sada je bila izvrsna. Aranžman je formalizacija toga, jer su obveze sadržane u njemu do sada ispunjavale strane na temelju zajedničkih interesa i ciljeva. Suradnja s OLAF-om također nam pomaže u ispunjavanju radnog dogovora koji imamo s Uredom europskog javnog tužitelja. Kao što je poznato, Mađarska nije članica Ureda europskog javnog tužitelja, ali je Mađarsko tužiteljstvo jedino tužiteljstvo među zemljama nesudionicama koje je sklopilo radni aranžman s EPPO-om u svrhu zajedničkog djelovanja.

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox