Opačić ne isključuje povećanje PDV-a

Prvi potez nove vlade poslije Nove godine bit će donošenje novoga, bitno drukčijeg državnog proračuna i seta zakona za rasterećenje gospodarstva od parafiskalnih nameta, zbog čega će ubuduće u Hrvatskoj biti mnogo lakše investirati, rekla je u Karlovcu Milanka Opačić, koja je na konferenciji za novinare predstavljena kao buduća potpredsjednica Vlade RH.

Porez na dodanu vrijednost

Na pitanje hoće li se povećavati porez na dodanu vrijednost, odgovorila je da to još ne može reći jer tek slijedi revizija stanja po ministarstvima. Po njezinim riječima, Kukuriku koalicija spremna je preuzeti vlast, ima pripremljene neke modele, ali još nema temeljne parametre. 

Što je moguće više proračunskog novca će se preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak staviti na raspolaganje hrvatskim gospodarstvenicima jer sa zaduživanjem po sadašnjim kamatama poslovnih kredita oni ne mogu razvijati svoje poduzetništvo i to će biti jedna od najvećih promjena u proračunu, kazala je.

Na pitanje o motivima ukidanja dužnosti državnih tajnika Opačić je odgovorila kako je razlog ušteda na smanjenju broja državnih dužnosnika. U ministarstvima je sada od šest do deset državnih tajnika, koji su uglavnom naređivali i imali status državnog dužnosnika, a mi ćemo imati jednog zamjenika ministra, a ostalo će biti pomoćnici ili ravnatelji, rekla je.

Decentralizacija

 Na pitanje o rokovima za provedbu najavljivane decentralizacije Opačić je odgovorila da će u sljedećih godinu dana zbog lokalnih izbora (svibanj 2013.) biti napravljene sve pripreme kako bi oni koji se budu natjecali za čelna mjesta lokalne samouprave znali što će biti njihov posao. Zasad ne misle ukidati ni županije ni općine, a decentralizacija se odnosi na "spuštanje određenih poslova, kao i novaca, na lokalnu razinu". (Hina/jk)

 

 

Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox