Operativna konferencija OLAF-EPPO: Jačanje partnerstva radi osiguranja da se prijevare s EU novcem ne isplate

Laura Codruța Kövesi, Europska glavna tužiteljica, i Ville Itälä, Generalni direktor OLAF-a ©EU

Operativna partnerska konferencija Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF) i Europskog javnog tužiteljstva (EPPO) održana je 22. i 23. travnja. Tužitelji i financijski istražitelji iz EPPO-a te istražitelji, forenzički stručnjaci i analitičari iz OLAF-a okupili su se u Bruxellesu kako bi razgovarali o svojim iskustvima i mogućim poboljšanjima gotovo tri godine nakon početka operacija EPPO-a.

Više od 100 istražitelja i tužitelja istraživalo je kako izgraditi na uspješnim primjerima, dijeliti najbolje prakse i brzo rješavati bilo kakve praktične izazove kada je riječ o istraživanju složenih prekograničnih prijevara s EU fondovima. Konferenciju su otvorili Ville Itälä, generalni direktor OLAF-a, i Laura Codruța Kövesi, europska glavna tužiteljica.

Generalni direktor OLAF-a Itälä rekao je:

OLAF i EPPO koji rade zajedno čine nas oboje jačima. To je dobra stvar za Europu i loša stvar za prijevare. Naša besprijekorna suradnja je odvraćajući učinak koji nam je potreban kako bismo zaštitili proračun EU. Znamo da uspjeh EU politika ovisi o najboljoj upotrebi svakog eura proračuna EU. Iskorištavanjem naših respektivnih snaga, OLAF i EPPO postižu opipljive rezultate za građane EU."

Europska glavna tužiteljica Kövesi dodala je:

Organizirani kriminal postao je jači i proširio se prijevarom protiv proračuna EU barem deset godina. Ključno pitanje, jedino pitanje je što EPPO i OLAF mogu postići zajedno, jesmo li učinkoviti ili ne i vjeruju li građani u našu aktivnost. Ova konferencija je pravi način da dođemo do zajedničkog razumijevanja onoga što trebamo poboljšati kako bismo bili učinkovitiji u zaštiti financijskih interesa EU."

OLAF provodi neovisne administrativne istrage o prijevarama, korupciji i svim drugim ilegalnim aktivnostima koje utječu na proračun EU. Više informacija o mandatu OLAF-a dostupno je ovdje.

EPPO je neovisni javni tužiteljski ured Europske unije. Odgovoran je za istraživanje, progon i donošenje presuda za zločine protiv financijskih interesa EU-a. Više informacija o mandatu EPPO-a dostupno je ovdje.

OLAF i EPPO vrše svoje mandate u partnerstvu kako bi osigurali da se svi dostupni administrativni i kaznenopravni sredstva koriste radi zaštite proračuna EU od prijevara.

(ps)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox