Oporavlja se Kinesko gospodarstvo

Foto: Ilustracija

Kina je objavila niz ohrabrujućih gospodarskih podataka koji pokazuju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva možda oporavlja, prenosi BBC. 

Industrijska proizvodnja, promet u maloprodaji i investicije u obveznice redom su porasli u listopadu više nego što se očekivalo u odnosu na godinu ranije. Stopa inflacije istodobno je oslabila, spustivši se u prošlom mjesecu na 1,7 posto, što je njezina najniža vrijednost od siječnja 2010.

Proizvodnja je porasla 9,6 posto a promet u maloprodaji za 14,5 posto, što ukazuje na stabilnu domaću potražnju, ključan faktor za kinesko gospodarstvo, s obzirom na slabljenje potražnje za kineskim izvorom u SAD-u, Europi i Japanu, inače glavnim kineskim izvoznim tržištima.

Potaknuti padom izvoza i usporavanjem gospodarskih aktivnosti u matičnoj zemlji, kineski su političari poduzeli su niz mjera kako bi poboljšali domaću potrošnju. Vlada je od lipnja dvaput snizila ključne kamatne stope i tri puta razinu obveznih rezervi za banke kako bi potaknula kreditiranje. U daljnjem nastojanju da potakne domaću potrošnju, Peking je odobrio nove infrastrukturne projekte ukupne vrijednosti veće od 150 milijardi dolara. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox