Oporba izmjene zakona o pučkom pravobranitelju nazvala "kozmetičkim"

Prijedlogom zakona o pučkom pravobranitelju, kojim se predviđa spajanje stručnih i administrativnih kapaciteta postojećih, specijaliziranih pravobranitelja za djecu, ravnopravnost spolova i osoba s invaliditetom s onim pučkog pravobranitelja, dobio je jučer u Hrvatskom saboru potporu vladajućih, ali ne i oporbe iz koje su ocijenili da su predložene izmjene kozmetičke naravi te da neće pridonijeti povećanju zaštite ljudskih prava.

 

Prema vladinu prijedlogu, pučki pravobranitelj ubuduće bi imao pet zamjenika - za zaštitu i promicanje temeljnih ljudskih prava, prava djece, ravnopravnosti spolova, prava osoba s invaliditetom i starijih osoba. Predviđeno je i spajanje Centra za ljudska prava s Uredom pučkog pravobranitelja te osnivanje Savjeta za ljudska prava pučkog pravobranitelja.

Ovo je iznimno važan zakon kojim se želi osnažiti pučkog pravobranitelja i zaštitu ljudskih prava, osobito osjetljivih društvenih skupina, istaknuo je uvodno ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Naglasio je i da će predložena rješenja omogućiti bolju koordinaciju rada, a da se pritom neće izgubiti niti jedno radno mjesto, niti opteretiti državni proračun.

U polemičkoj raspravi oporba je predložene izmjene nazvala kozmetičkim te navela da im se usprotivio i sam pučki pravobranitelj koji ih smatra "ne samo suvišnim, nego i zbunjujućim". Sabor je time završio s radom. (Hina/MJ)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox