Optiprint - tvrtka s više od 10 godina tradicije, ali s inovativnim poslovanjem

Jedna od tvrtki koja raste i u vrijeme ekonomskog i pandemijskog previranja je tvrtka Optiprint. Za naše čitatelje otkrivamo koji je recept njezinog poslovnog uspjeha koji je započeo u Sloveniji, a potom kao franšizni model pomoću poslovnih partnera prenesen u širu regiju, među prvima i u Hrvatsku.


PS: Kako se došlo do ovog inovativnog modela poslovanja, odnosno najma pisača u boji i multifunkcijskih uređaja, koji zapravo nalikuje na novu ‘gig ekonomiju’?

Sama ideja proizlazi iz potrebe tržišta za pristupačnim i povoljnim ispisom u boji. Tako je tvrtka Optiprint razvila vlastiti sustav neprekidnog dotoka tinte koji omogućava ispis u boji po crno-bijelog ispisa. Entuzijastična grupa ljudi u svom istraživanju razvili su inovativan sustav tinte (koji se naziva beskrajna tinta) koja omogućava kupcima ispis do 40.000 stranica u boji bez zamjene seta tinte. Ovim rješenjem smanjujemo troškove ispisa i do 50% što se tiče tiska u boji. Usluga Optiprint najma pisača pruža cjelokupnu brigu o ispisnim uređajima kod stranke, a temelji se na fisnoj mjesečnoj cijeni koja uključuje nabavku uređaja, brigu o boji, redovno servisiranje i popravcke, zamjena uređaja u slučaju kvara. Tako se naši klijenti mogu u potpunosti usredotočiti na svoje poslovanje bez brige o tehničkim sitnicama koje uzrokuju gubitak vremena. Također se vrlo ponosimo našim servisnim odjelom koji rješava probleme u roku jednog dana što uvelike olakšava klijentima da im poslovanje neometano funkcionira.

PS: Model poslovanja prvo je testiran u Sloveniji. Koliko je trebalo da se razvije i koja mu je glavna prednost koja je omogućila njegovo pretvaranje u franšizno poslovanje?

Osnivanje i djelovanje smo započeli u Ljubljani, gdje je kroz vrlo kratko vrijeme nam postalo jasno da ovakvu vrstu usluge možemo proširiti po cijeloj Sloveniji a i inozemstvu. Ubrzo su nam se počele javljati tvrtke koje bi koristile naš sustav i pružale uslugu koju nudi Optiprint uz svoje redovno poslovanje, te smo na taj način utvrdili da nam je najbolji način širenja franšiza i to se pokazalo vrlo uspješno. Lokalna prisutnost i brzi odgovor na potrebe klijenata vrlo su važni u pružanju usluge.

PS: Opišite molim kako funkcionira taj najam i za koga je prvenstveno namijenjen?

Najam Optiprint namijenjen je za kompletno poduzetništvo jer s našom gamom pisača, te kvalitetnom servisnom službom možemo zadovoljiti potrebe svih poslovnih korisnika.
Za krajnje korisnike Optiprint nudi najučinkovitije rješenje za uredski ispis u obliku optimiziranog najma višenamjenskih pisača.Uz Optiprintovu uslugu sve je uključeno u fiksnu mjesečnu cijenu: najam uređaja prema potrebi stranke, tinta za uređaj, redovno održavanje i servisiranje, popravci uređaja, zamjena uređaja u slučaju kvara. Klijent ne mora ulagati u skupu opremu, nabavku pisača, tinte, potrošni materijal te također ne mora voditi brigu servisu uređaja ili eventualnom popravku uređaja. Također nudimo našim klijentima besplatan testni period uređaja kako bi se sami uvjerili u kvalitetu uređaja i naše usluge, te također kako bi uvidjeli dali je uređaj koji su uzeli zadovoljavajući za njihove potrebe.

PS: Koliko sam upoznat vi ne nudite samo uslugu već i proizvodite određene komponente za pisače, a stvorili ste i vlastiti sustav. Koje su njegove komparativne prednosti u odnosu na konkurenciju?

Tako je naš inovativni sustav tinte koji smo nazvali (beskrajna tinta) omogućava našim klijentima ispis do 40.000 stranica u boji bez zamjene kompleta tinti. Samim korištenjem našeg sustava smanjuje se potreba za zamjenom tinti, nema otpadnih starih tonera i brige o njihovom zbrinjavanju. Također za uređaje koje imamo u ponudi proizvodimo rezervne dijelove koji su prilagođeni za korištenje sa našim sustavom, razvijamo vlastite mobilne aplikacije kako bi naša servisna služba vrlo jednostavno i brzo otklonila neke greške.

PS: Što se tiče pak same usluge za vaše klijente u čemu se ona sastoji i koja joj je najveća prednost?

Optiprint nudi sveobuhvatni najam pisača za poslovne korisnike i samo to rješenje za upravljanje tiskom omogućuje optimizaciju operativnih troškova u tvrtk. Iznamljivanjem mnogi naši klijenti se rješavaju nepotrebnog stresa i gubitka vremena povezanog s pisačima te dodatno smanjuju troškove. Znate i sami da kada Vam uslijed bitnog printanja pisač prestane printati, ili shvatite da više nemate tinte, ili Vam jednostavno uređaj ne želi se pokrenuti? Sa uslugom Optiprint takvi problemi se rješavaju jednim telefonskim pozivom ili mailom prema našoj servisnoj službi.

PS: U svom poslovanju ističete i ekološki odgovorno društveno poslovanje. U čemu se ono najviše ističe?

Znate li da su stari toneri i tinte klasificirani kao opasan otpad koji se mora zbrinjavati na siguran način, te da se takvo zbrinjavanje naplaćuje 4 kn po kili? Sada razmislite koliko ste do sada bacili tonera u obično smeće i na taj način dodatno napravili veći problem jer to nije otpad koji će se razgraditi.

Sa našim sustavom nema bacanja starih tonera /tinti pa i samim time smo do sada spriječili bacanje više od 4,5 milijuna tintnih uložaka i tonera, koji bi bili dodatni trošak tvrtkama te dodatna papirologija koja je potrebna za zbrinjavanje starog otpada.

PS: Na kojim ste tržištima trenutno prisutni, a na koja se planirate uskoro širiti?

Sjedište se nalazi u Ljubljani. Sloveniji, a trenutno smo prisutni u 6 europskih zemalja ; Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Italija, Rumunjska i Slovenija. U bliskoj budućnosti smo u fazi otvaranja još 4 nove franšize u Češkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

PS: Koliko trenutno imate u Hrvatskoj klijenata?

Trenutno u Hrvatskoj imamo više od 550 stranaka sa više od 1200 uređaja u najmu.

PS: Je li pandemija poremetila vaše poslovanje i kako ste bili spremni na nju? 

Pandemija i ograničenja koja su bila postavljena ozbiljno su ograničila naše poslovanje koje se bazira na radu sa tvrtkama, školama i vrtićima, te u periodu kada su bila potpuna zatvaranja nažalost tako je i rad s našim klijentima bio onemogućen a i samim tim pronalazak novih klijenta.

Međutim imali smo rješenje za tvrtke koje smo prilagodili situaciji gdje su mnoge tvrtke se orijentirale na rad od kuće ,te smo stvorili novu uslugu “TO-GO printer”, gdje smo ponudili kratkotrajni fleksibilni najam pisača za kućnu upotrebu a bez kontakata sa servisnom službom ili prodajom. 

Kupci su nam bili tvrtke koje su unajmile dodatne pisače za svoje zaposlenike tijekom rada od kuće, a da se sva servisna podrška održavala putem telefona ili daljinskim putem.
Fleksibilnim i brzim dodavanjem ove nove usluge možemo rei da smo unatoč teškoj godini uspjeli povećati broj uređaja na tržištu za gotovo 10%.

PS: Koji su vaši planovi u 2021. godini i dalje?

Naši planovi, unatoč pandemije ostaju nepromijenjeni. Na tržištima na kojima smo prisutni želimo ponuditi naše rješenje što većem broju klijenata, proširiti naš poslovni model i na druge zemlje s kojima smo trenutačno u dogovorima. Također stalno radimo na razvoju i unaprijeđenju sustava za naše uređaje, te uvodimo inovitete u našu gamu pisača.

PS: Molio bih da navedete nešto bitno za tematiku, a što vas nisam pitao!

Korištenjem ink-jet uređaja također uvelike utječte na Vaše zdravlje i na zdravlje Vaših kolega u uredima.
Prema analizi koju su obavili australski stručnjaci, značajan postotak kućnih i uredskih laserskih pisača štetan je za zdravlje.
Od 62 pisača koliko ih je testirano, kod njih 25 je otkriven toner koji emitira štetne čestice.
Kod jednog od njih, emisija štetnih čestica bila je usporediva s onom kod zapaljene cigarete.
Zbog malih dimenzija štetnih čestica, lako ih je udahnuti te one nalaze put do najdubljih dijelova pluća. Posljedice mogu varirati od male iritacije pa do kardiovaskularnih problema i raka.
Laserski pisači ukoliko se koriste u prostorijama gdje je osigurana dobra ventilacija, međutim većina korisnika još uvijek voli imati pisač odmah pored sebe bez razmišljanja kako to može dugotrajno utjecati na njihovo zdravlje.
Ink-jet uređaji za razliku od lasera imaju tekuću boju te samim time nema štetnih čestica koje bi mogle izlaziti iz tonera.

Razgovarao: Goran Jungvirth

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox