Orban: Mađarska neće sudjelovati u fiskalnom usklađivanju

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da njegova zemlja neće sudjelovati ni u kakvom europskom ugovoru koji bi uključivao fiskalno usklađivanje ili bi ugrožavao njezinu neovisnu fiskalnu politiku.

Sigurno je da Mađarska ne želi sudjelovati u ugovorima koji uključuju mjere fiskalnog usklađivanja, to jest vlada ne kani odustati od neovisne mađarske fiskalne politike, kazao je Orban nakon susreta s češkim kolegom Petrom Nečasom u Budimpešti. Češki premijer je usto ocijenio da izravna ili neizravna pravila fiskalnog usklađivanja u zemljama EU-a nisu u interesu malenog češkog gospodarstva koje počiva na izvozu.

Zemlje EU-a, osim Velike Britanije, na summitu 8. i 9. prosinca načelno su se dogovorile o proračunskom paktu koji uključuje elemente poreznog usklađivanja, kako bi se riješila dužnička kriza u eurozoni. Pošto je u početku bio suzdržan, Viktor Orban je na koncu rekao da će Mađarska sudjelovati u ugovoru ako ga parlament potvrdi. No, parlament u Budimpešti neće donijeti odluku o poreznim mjerama "sve dok ne budu poznate sve pojedinosti ugovora", istaknuo je mađarski premijer.

Taj je ugovor kao Jeti: svi o njemu govore, ali nitko ne zna kako izgleda, komentirao je češki premijer. Htjeli bismo da se taj novi međunarodni ugovor primjenjuje na zemlje izvan eurozone tek kada uđu u eurozonu, dodao je Nečas, dok se zemlje ne uspijevaju dogovoriti hoće li se ugovor provoditi u svih 27 zemalja EU-a ili u samo 17 zemalja eurozone. Budimpešta je još u ožujku odbila ući u europski mehanizam za stabilnost, rekavši kako se boji gubitka neovisnosti svoje porezne politike. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox