Ovo je tvornica budućnosti

Najnovija tvornica General Electrica u Schenectadyu u američkoj državi New York, može se slobodno nazvati najpametnijom tvornicom na svijetu.

U njoj se proizvode napredne Durarthon natrij-nikal klorid baterije, za koje se vjeruje da predstavljaju budućnost efikasne i "zelene" pohrane energije. No njihove "baterije budućnosti" nisu jedina stvar kojom se GE može pohvaliti. Naime, njihova nova tvornica posjeduje 10.000 senzora spojenih na interni Ethernet velike brzine. Uloga tih senzora je praćenje svih procesa proizvodnje, od toga kakav se kameni prah koristi u keramici baterija, kolika je temperatura na kojoj se peku, pa sve do praćenja tlaka zraka u proizvodnim pogonima, piše vidi.hr

U upravljačkom dijelu tvornice, inženjeri na svojim iPad tabletima dobivaju sve te podatke prikupljene preko WiFi hot-spotova postavljenih svuda naokolo. Na kraju prošle godine GE je najavio kako će investirati milijardu dolara za "fino uštimavanje" performansi svojih strojeva, njihovim povezivanjem na vlastiti industrijski Internet.  Za razliku od drugih tvornica koje već posjeduju umrežene strojeve, GE želi u proces uvesti znatno veće količine kompleksnih podataka, pa se tako prikupljaju podaci s više od 100 senzora temperature i pritiska, a analizi uvjeta unutar tvornice će se pridružiti podaci vremenske prognoze, te kontrolirati protok zraka izvana u proizvodne pogone.

Obzirom da temperatura i vlažnost imaju veliki utjecaj na baterije, na taj način se može kontrolirati promjene u vlažnosti, kako bi automatski sustavi mogli na vrijeme regulirati otvaranje ili zatvaranje ventila, kaže Randy T. Rausch, voditelj Odjela poslovne analitike i proizvodnih informacija u General Electricu.

Inženjeri navode kako će njihov industrijski Internet postati daleko više od Intraneta, čiji podaci nikada ne napuštaju firewall tvrtke. GE želi da svaka njihova baterija ili kućanski aparat koji proizvedu "zna" kada je proizveden, kako je proizveden, tko ga je napravio i njegovu čitavu "genologiju", s ciljem da se iz tih podataka kasnije mogu ispravljati nedostaci i razvijati kvalitetniji i učinkovitiji novi proizvodi. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox