Pahor: Povijest će pokazati što je bilo potrebno učiniti za arbitražu

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da će povijest pokazati kako je Slovenija došla do načelnog rješenja graničnog prijepora s Hrvatskom te arbitražni sporazum iznio kao ilustraciju vanjskopolitičkih uspjeha svoje vlade.

 

Pahor je arbitražni sporazum spomenuo na izvanrednoj konferenciji za novinare na kojoj je u cijelosti odbacio javne kritike da razotkriveni sadržaj njegova razgovora s bivšim otpravnikom poslova američkog veleposlanstva u Ljubljani razotkriva "servilnost" slovenske politike prema SAD-u, kako se to neki komentari sugerirali.

Budući da se u diplomatskoj bilješci njegova razgovora s bivšim otpravnikom poslova američkog veleposlanstva Bradleyem Fredenom spominju i odnosi s Hrvatskom, uz komentar da su SAD u 2009. uložile mnogo diplomatskog kapitala da bi došlo do deblokade hrvatskih pristupnih pregovora, što je omogućeno tek nakon zaključivanja arbitražnog sporazuma uz pomoć Švedske i SAD-a, Pahor je na konferenciji za novinare rekao da taj sporazum smatra uspjehom za Sloveniju s obzirom na ono što mu je prethodilo.

To je bio filigranski rad. Povijest, a možda i kakve diplomatske bilješke jednom će otkriti što je sve bilo potrebno učiniti da se do toga dođe - rekao je Pahor, dodajući da je arbitražni sporazum između dviju država pripomogao i stabilizaciji regije.

Na pitanje misli li da bi novo javno razotkrivanje sadržaja neke od preko 800 američkih diplomatskih bilješki koje se odnose na Sloveniju moglo kompromitirati njegovu vladu ili odnose s Hrvatskom Pahor je rekao da smatra kako do toga ne može doći.

Pahor je inače slovenskoj javnosti poručio da se u komunikaciji sa stranim političarima ponaša "suvereno i samosvjesno", ali i u skladu sa slovenskim nacionalnim interesima među kojima su i gospodarski, navodeći da je iz tih razloga posjetio američko veleposlanstvo, ali i španjolsko i rusko, te da namjerava posjetiti i kinesko. Neformalne razgovore sa stranim veleposlanicima nazvao je i dijelom "gospodarske diplomacije" kako bi Slovenija došla do veće razine stranih investicija.

Nazvavši razgovor s američkim otpravnikom poslova o mogućem ulaganju u drugi blok nuklearke razgovorom informativne naravi i subjektivnim, on je kazao da je odluka o mogućoj gradnji drugog bloka u Krškom još daleko. Dodao je da želi da strane investicije u tehnološke projekte poput drugog bloka nuklearke Krško i u bankarsko-financijski sektor budu iz kruga država - zapadne hemisfere kojima pripada i Slovenija. Kritike po kojima je u razgovoru vođenom na američkom veleposlanstvu pogodovao američkom Westinghouseu Pahor je nazvao neopravdanim dodavši da sve to mogu ispitati istražni organi.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox