PIF Izvještaj: Jačanje zaštite financija EU-a

Danas je Europska komisija usvojila svoje godišnje izvješće za 2021. o zaštiti financijskih interesa EU-a („PIF” izvješće). Prema izvješću, broj otkrivenih i prijavljenih slučajeva prijevara i nepravilnosti ostao je stabilan u 2021. s preko 11 000 prijavljenih. Povećanje raspoloživih sredstava iz dugoročnog proračuna EU-a i fondova za oporavak povećavaju zahtjeve europskim i nacionalnim igračima da pojačaju svoje napore u zaštiti financija EU-a od kriminalaca i drugih prijestupnika.

Johannes Hahn, povjerenik za proračun i administraciju, rekao je:

Današnje izvješće pokazuje da su 2021. napori EU-a i njegovih država članica u borbi protiv prijevara dodatno ojačani. U nekim su područjima – na primjer, Instrument za oporavak i otpornost – uvedene nove i značajne mjere. Nacionalna tijela su u prvoj liniji kada je riječ o borbi protiv prijevara u financijama EU-a. Europska komisija i Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) blisko su surađivali s tim tijelima 2021. godine, a najnoviji igrač u borbi protiv prijevara – Ured europskog javnog tužitelja – započeo je s radom. Iznosi o kojima je riječ i različiti uključeni igrači zahtijevaju snažnu i kontinuiranu suradnju kako bismo zajedno osigurali da novac EU-a stigne do namjeravanih korisnika.”

 

Broj prijevara i nepravilnosti koje su prijavila nadležna EU i nacionalna tijela - ukupno 11 218 - ostao je stabilan u 2021. u usporedbi s 2020., navodi se u izvješću. Povezani nepravilni iznosi porasli su na 3,24 milijarde EUR zbog ograničenog broja značajnih slučajeva u nekim državama članicama.

Kako bi bio spreman za nove rizike prijevare i uklonio potencijalne rupe u cjelokupnoj nadzornoj arhitekturi, EU ima za cilj dodatno povećati zaštitu i koherentnost u cijeloj Uniji. U izvješću se naglašava važnost ispravljanja problema u transpoziciji zakonodavstva EU-a u nacionalna pravila te nastojanja da se postigne transparentnost, digitalizacija borbe protiv prijevara i upravljanje rizikom od prijevara. Kako bi ojačala djelovanje EU-a u tom smjeru, Komisija je iznijela zakonodavni prijedlog za izmjenu Financijske uredbe. Financijska uredba utvrđuje ključna pravila za upravljanje proračunom, kako se financiranje EU-a osigurava korisnicima i kako institucije EU-a upravljaju vlastitim financijama.

Danas objavljeno 33. godišnje izvješće o zaštiti financijskih interesa EU-a dostupno je na stranicama OLAF-a.

Više na linku: https://anti-fraud.ec.europa.eu/media-corner/news/pif-report-reinforcing-protection-eus-finances-2022-09-23_en

(ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox