Podnesen zahtjev za ocjenu zakonitosti nove prodajne politike TDR-a

Savez udruga malih trgovaca Hrvatske podnio je zahtjev Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja za ocjenom zakonitosti nove prodajne politike TDR-a o čemu su uz resorno Ministarstvo gospodarstva izvijestili i premijerku Kosor kao i predsjednika Josipovića.

 

Boris Listeš predsjednik Saveza, kazao je da je zabrinutost malih trgovaca dodatno potencirana činjenicom da je AZTN nedavno odobrio TDR-u nacrt nove prodajne politike, kao i nacrte Ugovora o prodaji duhanskih proizvoda i nacrt-Ugovora o zakupu prodajno-skladišnog prostora. Članovi saveza ističu da je iz pojedinih medijskih objava moguće isčitati kako je AZTN izvršio uvid samo u djelomičnu dokumentaciju.
Smatramo da je TDR koristeći svoj dominantan položaj na tržištu zloupotrijebio svoju poziciju jer naše članove, 1500 malih trgovaca dovodi pred gotov čin. Postupanje TDR-a nije u skladu s odredbom čl. 13. Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja pa smo AZTN-u predložili donošenje privremene mjere kojom će se vratiti ugovori koji su bili na snazi do 31. 12. prošle godine – naglasio je Listeš.

TDR ne trpi gubitke?

Renato Perica predstavnik Smokinga, jednog od 10 najvećih kupaca TDR-a, na primjeru najprodavanije rovinjske cigarete (Ronhill) pokazao je kako je usprkos rastu trošarina, u razdoblju od 2004. do danas, TDR proizvođačku cijenu povećao za 9%. Istovremeno, rabat na MPC koji TDR odobrava trgovcima na malo pao je sa 11% (1,26 kn po kutiji) na 2,01% (0,33 kn). S rastom trošarina rasle su i maloprodajne cijene TDR-ovih cigareta; sa 14 kn u 2004. na 19 kn u 2011. S obzirom da trošarinu i PDV plaća krajnji kupac, ne stoji tvrdnja da TDR trpi gubitke i uvodi novu prodajnu politiku zbog povećanja trošarina i izmijenjenih uvjeta na tržištu, jer je vidljivo da su jedina zakinuta stranka trgovci.

 

TDR dobije svoju proizvođačku cijenu, a država prikupi trošarinu i PDV. Istovremeno, TDR-ovi rabati u BIH i Srbiji kreću se između 4,5% do 6,5%. U Sloveniji iznose 6,5% do 7,5% MPC-a, a u ostalim zemljama EU rabati trgovcima kreću se između 7% - 10%. Podsjećam da TDR-ovi tržišni konkurenti u Hrvatskoj trgovcima na malo odobravaju bitno veće rabate, a i TDR bi zasigurno slijedio tržišne uvjete kada ne bi iskorištavao svoj dominantan položaj u Hrvatskoj. Ovako, prema nekim procjenama, TDR smanjenjem rabata dodatno zarađuje oko 70 mil. kuna – zaključuje Perica.   

 

Rješavanje konkurencije

Članovi Saveza ističu da su prepolovljene marže jedan od načina da TDR izgura konkurenciju premda je jedini interes trgovaca da u svojoj ponudi ima što veći asortiman proizvoda. Također, novonastale okolnosti ne pogoduju globalnim kompanijama kako to pokušavaju objasniti u TDR-u, već su pravila jednaka za sve s obzirom da trošarine plaćaju i domaći i strani proizvođači i to u jednakom iznosu.

Divna Drstenjak iz Zagrebačke udruge malih trgovaca tvrdi da se TDR preko malih trgovaca zahvaljujući dominantnom položaju obračunava s konkurencijom. Podsjetila je da nije bitan postotak trgovaca koji su potpisali ugovore, već da li naručuju robu.
Trstenjak je zaključila da su mnogi trgovci ugovore potpisali iz straha da ne izgube kakvu takvu zaradu, a još više ih ne želi javno istupati jer smatraju da nemaju šanse protiv moćnog TDR-a. (PS/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox