Poludnevni štrajk radnika Tiskare Vjesnik

Radnici Tiskare Vjesnik d.d. štrajkaju od 9 do 14 sati kako bi upozorili Vladu na neizdrživo stanje u toj državnoj tvrtki koja je u blokadi zbog dugova od oko 150 milijuna kuna, zbog čega 360 zaposlenih nije primilo plaće za srpanj i kolovoz.

Organizirali smo za početak poludnevni štrajk kako bi nanijeli što manje štete našim klijentima, no očekujemo da će Vlada uskoro ponuditi nekakvo rješenje za Tiskaru, inače ćemo stupiti u pravi štrajk i doći na Markov trg, najavio je predsjednik Sindikata grafičke i nakladničke djelatnosti Hrvatske Stjepan KolarićVlada mora uskoro pronaći rješenje za Tiskaru, bilo kroz pokrivanje ili kompenzaciju gubitaka, jer od 150 milijuna kuna 100 milijuna se odnosi na dugove prema državi, bilo kroz privatizaciju tvrtke. No, prije privatizacije Tisak treba sanirati jer je AUDIO dosad već tri puta uzalud raspisivao natječaje na koje se nitko nije javljao, kaže Kolarić.

Sindikalci su boje da bi Tiskara mogla biti namjerno otjerana u stečaj kako bi se netko jeftino dokopao poslovnih prostora i velikog građevinskog zemljišta na atraktivnoj lokaciji u gotovo samom centru Zagreba, na križanju Savske ceste i Slavonske avenije. Za probleme Tiskare kriva je politika koja ju je natjerala da tijekom proteklih 10 godina pokrije oko 350 milijuna kuna gubitaka lista Vjesnik. Osim toga, Tiskara nije pratila tehnološki razvoj i promjene na tržištu, tako da je danas nekonkurentna u odnosu na privatne tiskare, napomenuo je Kolarić. Unatoč tome, Tiskara i danas bilježi promet od oko 130 milijuna kuna godišnje, pa želimo preustroj tvrtke kako bi mogli nastaviti normalno poslovati, poručio je Kolarić.

Glavni sindikalni povjerenik u Tiskari Aleksandar Žaja rekao je da će tiskara nakon 14 sati normalno nastaviti s radom kako bi se izbjegle bilo kakve veće štete. Zbog poludnevnog štrajka danas će kasniti dio naklade časopisa "Gloria", no radnici ne žele stvarati probleme poslovnim partnerima, pogotovo najvećem klijentu EPH-u čija izdanja čine 44 posto prometa Tiskare. (Hina/HT)

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox