Pomorcima ipak beneficirani radni staž

Vlada je predložila amandman na izmjene Pomorskog zakonika kojim uvodi tzv. beneficirani radni staž za pomorce, pa bi se ubuduće pomorcima svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računalo kao 15 mjeseci staža.

Pomorci bi u starosnu mirovinu mogli s navršenih 60 godina života i 15 godina staža na brodu, predlaže Vlada amandmanom na izmjene Pomorskog zakonika koje su već u saborskoj proceduri.

Vodili smo računa o težini posla pomoraca, a činjenica je i da 70 posto pomoraca starijih od 60 godina ne može ishoditi potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti za rad pomoraca, kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Predloženi je amandman na tragu onoga što su pomorci tražili. To će se odnositi na 13.000 pomoraca u međunarodnoj plovidbi i na 4.000 pomoraca u nacionalnoj plovidbi, istaknula je.

Zakon o pravima hrvatskih branitelja postaje Ustavni zakon

Vlada je danas osnovala i radnu skupinu koja u idućih tjedan dana treba razmotriti, prije svega pravne aspekte inicijative hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Ideju da se pozicija Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji osnaži kroz ustavni zakon iznijeli su na nedavnom sastanku s premijerkom predstavnici udruga branitelja i Vlada je tu inicijativu prihvatila, podsjetila je premijerka. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox