Porasle proizvođačke cijene žitarica, voća i povrća

Foto: Shutterstock

Prosječne proizvođačke cijene žitarica u trećem su tromjesečju ove godine bile više u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 4,6 posto, visok rast, za 29,3 posto, bilježe proizvođačke cijene povrća, dok su cijene voća porasla 2,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Statistika tromjesečnog indeksa cijena u poljoprivredi pokazuje da su prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile veće za 10,7 posto. Pritom su cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda bile više za 3,6 posto, dok su cijene biljnih proizvoda u povećane za 16,2 posto.

Statistika u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast proizvođačkih cijena stoke, peradi i stočnih proizvoda za 3,6 posto. Kod žive stoke, porasle su cijene svinja za 14,5 posto, goveda za 7,5 posto, ovaca i koza za 6,5 posto, dok su cijene peradi smanjenje za 0,5 posto, konja za 6,9 posto, a pale su i cijene stočnih proizvoda i to za 5,4 posto.

Proizvođačke cijene mlijeka u trećem su tromjesečju ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje bile niže za 10,9 posto, dok su cijene konzumnih jaja porasle za 15 posto. Cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u trećem su tromjesečju na godišnjoj razini porasle za 4 posto. Pritom su cijene energije i maziva bile više za 9,5 posto, sjemena i sadnog materijala za 8,3 posto, a gnojiva 11,5 posto. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox