Posao mladim i zgodnim konobaricama, diskriminaciju nitko ne kažnjava

U 80 posto oglasa za konobarske poslove ugostitelji traži mlade i po mogućnost atraktivne djevojke te na taj način diskiminiraju ostale žene, ali i muškarce, piše Vjesnik.

Tri atraktivne djelatnice za rad u novootvorenom kafiću u Novom Zagrebu tražim«, »Atraktivnu djevojku za rad u ekskluzivnom caffe clubu na Trešnjevci hitno tražim. Uvjeti i plaća odlični«, »Djevojke za rad u caffe baru, Selska u Zagrebu, tražim. Plaća 6000 kuna«, »Tražim djevojku do 20 godina za rad u caffe baru u Sesvetama, kao ispomoć, iskustvo nije uvjet«, »Djevojku do 24 godine za rad u ugodnom mirnom caffe baru u Dubravi tražimo«, samo su neki od oglasa za konobarske poslove.

Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za odnos spolova kaže kako ovi oglasi predstavljaju diskriminaciju muškaraca koji bi sudsku zaštitu radi naknade štete mogli zatražiti na temelju spolne diskrimiancije, dok bi žene u istim slučajevima naknadu štete mogle zatražiti na osnovi dobne diskriminacije.

Od 2004. do danas uputila sam 1784 upozorenja poslodavcima koji nisu jasno istakli da se za posao mogu prijaviti i žene i muškarci, rekla je za Vjesnik Lukač Koritnik.

Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.b.e kaže kako se diskriminacija muškaraca i žena događa na svakome mjestu, a posebno u ugostiteljstvu.

Vlasnici lokala bez imalo suzdržavanja u oglasima ističu da traže isključivo mlade i atraktivne ženske osobe, a tko zna kakve su im namjere. Nas na žalost zove mnogo žena koje se žale, ali ne žele ništa konkretno poduzeti, jer su u strahu da ne izgube posao pa trpe i kojekakva ponižavanja i seksualna zlostavljanja, kaže Sarnavka.

Smatra kako bi takvoj praksi mogla stati na kraj jedino inspekcija rada koja bi provjeravala takve oglase i poslodvace koje traže mlade i atraktivne konobarice, te im naplaćivale kazne što bi dovelo do smanjenja takvih ponuda za posao.

Nekada se slično događalo s kabinskim osobljem u zrakoplovima, gdje su se tražile mlade i zgodne stujardese jer su putnici bili uglavnom poslovni ljudi. No, na sreću, danas se takva praksa promijenila, a državne institucije bi trebale reagirati kod svake diskriminacije kod zapošljavanja, rekla je Sarnavka za Vjesnik.

Zlatko Puntijar iz Ceha ugostitelja smatra da se kod takvih oglasa većinom radi o kvartovskim kafićima. Vlasnici ugostiteljskih objekata smatraju da će im mlade i atraktivne konobarice privući goste pa nema veza ako nemaju ni iskustva u tom poslu. Ima mnogo vlasnika ugostiteljskih objekata koji nisu iz naše struke pa imaju drugačiji pogled na posao, rekao je Puntijar i dodao kako na kraju svatko ima pravo zaposliti onoga koga želi. (J.K.)

 

 

 

 

Izvor: www.vjesnik.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox