Poslodavci ne pitaju za zdravlje: Zbog bolovanja manja plaća, loš dojam i otkaz

Bolest ne pita za posao, no poslodavci ne pitaju za zdravlje. Bolovanje znači manju plaću, loš dojam i otkaz stoga većina od 564 ispitanika u najnovijoj anketi portala MojPosao istovremeno boluje i radi. Tek svaki šesti zaposleni s pravom koristi bolovanje.

Više od 70% ispitanika ne može ili ne želi izostati s posla zbog bolesti.

Zarađujem 2800 kn na mjesec, za dan bolovanja skidaju mi 100 kuna, pa vi izračunajte isplati li se biti kod kuće, komentirao je ispitanik prevladavajući stav da je bolovanje financijski nepodnošljivo.

Privatni poslodavci toleriraju izostanak s posla samo ako zaposlenik završi u bolnici. Uzmeš bolovanje – dobiješ otkaz, zabrinjavajuća je računica u brojnim sezonskim djelatnostima i radu na određeno. A ukoliko imaju previše posla, ispitanici sami pišu svoju zdravstvenu presudu: Bolesno sam odgovorna i nema nikoga tko bi me zamijenio, izjavila je ispitanica.

Na bolovanju samo 17 posto ispitanika

Na pet do šest bolesnih ispitanika dolazi jedan koji ima pravo izliječiti se kod kuće. Samo 17% sudionika ankete uzima bolovanje kad osjete potrebu jer im je „zdravlje na prvom mjestu“, čak i ako je riječ o virozi. Jednostavno, ja želim ozdraviti, a druge ne želim zaraziti, komentar ispitanika. Kao razlog bolovanja, navodi se i ušteda, poglavito kod onih zaposlenih koji nisu primili po nekoliko plaća.

Najmanji dio ispitanika, njih 11%, primorano je ili želi raditi od kuće. Najčešće je riječ o zanimanjima koja zahtijevaju samo internetsku vezu i kompjuter. Tragično je da jedni za rad od kuće uzimaju slobodne dane, a drugi otvore bolovanje i nastavljaju raditi jer se to od njih očekuje. (PS/JK) 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox