Pozdravljeno ograničavanje maksimalnih iznosa u predizbornim kampanjama

Na okruglome stolu Transparency Internationala Hrvatske (TIH) s temom kako kontrolirati financiranje političkih stranaka predsjednik je TIH-a Nikola Kristić ocijenio novi zakon dosad najpreciznijim zakonom koji regulira pravila financiranja političkih stranaka.

 

Pozdravljamo definiranje pravila financiranja iz javnih izvora i privatnih donacija, a posebno ograničavanje maksimalnih iznosa u predizbornim kampanjama - rekao je Kristić te dodao kako se jedino tako može vratiti povjerenje građana. S njime se složio i njegov kolega Zorislav Antun Petrović, koji je rekao da poplava skandala u Hrvatskoj definitivno pokazuje kako imamo dovoljno loših primjera da bismo shvatili da što bolje treba urediti područje financiranja političkih stranaka.

Od 33 europske zemlje samo četiri nemaju zakon o financiranju političkih stranaka i izbornih kampanja, među kojima su Švedska i Švicarska, gdje stranke same podastiru ta izvješća - rekao je prof. Zdravko Petak sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti te dodao kako novi zakon treba još dodatno proširiti. Petak također smatra kako je za Hrvatsku ključno određivanje agencije za nadzor.

Dragan Zelić iz Gonga posebice je naglasio kako mediji trebaju imati obvezu objaviti cjenike i dati informacije jesu li i kome dali kakav popust, a isto bi tebale učiniti i marketinške agencije koje u tome posreduju. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox