Pravda na strani radnika: Neisplata plaće postaje kazneno djelo

Izmjenama Kaznenog zakona ubuduće će neisplata jedne plaće ili dijela plaće postati kazneno djelo. Kaznenog progona ostat će oslobođeni poslodavci koji ne mogu plaćati svoje radnike zbog poremećaja u poslovanju, rečeno je nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). 

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pojasnio je da se u prvom prijedlogu izmjena zakona predviđalo kazneno djelo u slučaju neisplate barem dviju plaća, no sada je to promijenjeno tako da je već neisplata jedne plaće ili samo dijela plaće kazneno djelo.

No, također je ugrađen mehanizam koji određuje da nema kaznenog dijela ako nije bila namjera poslodavca da uskrati plaće iako je imao sredstva na raspolaganju, već je do toga došlo zbog poremećaja u poslovanju, rekao je Bošnjaković.

Ministar je dodao da će za takve situacije radnicima na raspolaganju biti druge mjere, poput zaštite prema Zakonu i radnim odnosima, kroz ovrhu, putem radnih sudova, zahvaljujući izmjenama Zakona o parničnom postupku i sl.

''Poremećaj u poslovanju'' ili izgovor

S time se, međutim, ne slaže predstavnik sindikalnih središnjica Mladen Novosel koji upozorava na dugogodišnju praksu nekih poslodavaca da posluju s blokiranim računima i fiktivno podmiruju neke druge obveze, a kada trebaju isplatiti plaće opravdavaju se da to ne mogu učiniti jer im je blokiran račun.

Očekujemo da se taj dio izmjena zakona još doradi jer ne može svaka blokada računa biti opravdani razlog za neisplatu plaća, odnosno alibi za nesakcioniranje kaznene odgovornosti takvih poslodavaca, istaknuo je Novosel.

Po zadnjim podacima, u svibnju je bilo 13.500 radnika kojima nisu redovito isplaćivane plaće, a Matko Bolanča, iz Hrvatske udruge poslodavaca, tvrdi kako se većinom radi o poduzećima koja moraju otići u stečaj. (Hina/jh)

 

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox