Prekvalifikacijom do posla

Iz HZZ-a tvrde da od 50 do 60% osoba koje završe programe stručnog osposobljavanja, prekvalifikacije ili stručnog usavršavanja, nađu zaposlenje unutar 6 mjeseci od završetka programa, piše net.hr. Iako na tim programima preko HZZ-a ne dobiva zvučna titula, ali se njima znatno povećavaju izgledi za zaposlenje.

Iz Nacionalnog plana za poticanje zapošljavanja u 2011. godini, za programe stručnog usavršavanja preo HZZ-oa  osigurano je 177.557.900 kuna za troškove koji prekvafikacije 12.000 nezaposlenih osoba. Nezaposleni se osposobljavaju prema potrebama tržišta. A deficitarna zanimanja u 2010. su bila: kuhar, konobar, slastičar, sobarica, wellness terapeut, zavarivač, programer cnc strojeva, bravar, tesar, keramičar, podopolagač, rukovatelj građevinskom mehanizacijom, samostalni knjigovođe, grafički dizajner, web dizajner, računaln programer, njegovatelj, zaštitar i čuvar, piše net.hr.

Portal net.hr piše da je u 2010. godini od visoko kvalificirane radne snage najviše nedostajalo diplomiranih građevinskih inženjera, diplomiranih strojarskih inženjera, diplomiranih inženjera elektrotehnike, doktora medicine, magistara farmacije i profesora. Spomenimo da Zavod mjesečno isplaćuje polazniku obrazovanja novčanu naknadu od 1.600 kuna. (mš)

 

 

 

Izvor: www.net.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox