Presuda Sanaderu stiže idući mjesec?

U nastavku suđenja Ivi Sanaderu u aferi INA-MOL tužiteljstvo zbog premalo vremena nije uspjelo osigurati svjedočenje Stephan Hurlimana, direktor švicarske tvrtke 'Ksenoplast' Roberta Ježića.

Tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da su u kontaktu sa Švicarcima te da će učiniti sve da Hurlimann svjedoči 26. listopada. Švicarska pravosudna tijela traže i dodatnu dokumentaciju. Hurliman je i prije govorio da se neće odazivati pozivu, iako je jedan od ključnih svjedoka u postupku protiv Sanadera, kojega USKOK tereti da je jednom od čelnih ljudi mađarskoga MOL-a prepustio upravljanje Inom za 10 milijuna eura mita, piše HRT

Dan prije Hurlimanna u sudnici zagrebačkog Županijskog suda ponovno bi trebao biti ispitan krunski svjedok Ježić. On je posvjedočio da je pet milijuna eura na računu Ksenoplasta zapravo bio MOL-ov mito Sanaderu koji je za uzvrat mađarskoj tvrtki trebao omogućiti preuzimanje upravljačkih prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji. Polovica tog novca, tvrdi Ježić, na računu je spomenute tvrtke, što je Hurliman trebao potvrditi na sudu.

Obrana, pak, tvrdi da novac na Ježićevu računu nije mito, nego iznos koji mu je uplatila ruska tvrtka JUKOS za realizaciju projekta Družba Adria. Tvrdnje obrane na sudu potvrdilo je nekoliko svjedoka, među i kojima mađarski poduzetnik Imre Fazekas, koji je, prema navodima tužiteljstva, govorio u ime MOL-a. Suđenje je ušlo u završnicu i ako ne bude iznenađenja i novih dokaznih prijedloga, presuda bi mogla biti donesena tijekom idućeg mjeseca. (HT)

 

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox