Primorsko-goranska županija: Manje kažnjivih djela, ali više materijalne štete

U Primorsko-goranskoj županiji od svih kažnjivih djela, najomiljenija su ona gospodarskog kriminala. Upravo je kroz njih ovoj županiji prošle godine učinjena najveća materijalna šteta, čak 298,5 milijuna kuna.

Iste su godine počinjena 5064 kažnjiva djela, što je 3,3 posto manje nego 2009. godine, a razriješeno je 72 posto kažnjivih djela, objavljeno je iz primorsko-goranske Policijske uprave. Šteta nastala u počinjenim kažnjivim djelima je 327 milijuna kuna, što je čak 91 posto više u odnosu prema godini prije. Šteta učinjena u gospodarskom kriminalu veća je za 2,4 puta nego ona 2009. godine.

Naglasak na sprječavanju korupcije

Protekle godine na području primorsko-goranske Policijske uprave dogodila se se dva ubojstva i šest u pokušaju, dva silovanja i četiri slučaja bludnih radnji.
Kad je riječ o maloljetničkoj delinkvenciji, počinjeno je 247 kažnjivih djela, ili 15 posto manje u odnosu prema 2009. godini. Organizirani kriminal porastao je za 8,7 posto, a najviše kažnjivih djela s tim u vezi bila su nelegalna prebacivanja osoba preko državne granice.
Kažnjivih djela zloporabe droga bilo je više prema 2009. za 16,5 posto, a zaplijenjeno je 48 kilograma marihuane, 745 grama heroina i 293 grama kokaina. Na području primorsko-goranske Policijske uprave dogodilo se 3788 prometnih nesreća, što je 8,3 posto manje, a u njima je poginulo 35 osoba.

Načelnik primorsko-goranske Policijske uprave Tomislav Dizdar rekao je da su strateške aktivnosti u proteklom razdoblju bile smanjiti najteže posljedice prometnih nesreća, pri čemu je postignut zadovoljavajući rezultat jer se, kako je rekao, "bilježi silazni trend svih pokazatelja na tom polju".

Strateški prioriteti primorsko-goranske Policijske uprave za sljedeće razdoblje bit će smanjiti gospodarski kriminal i druge oblike korupcije, suzbiti zloporabu droga, i to sprječavanjem dopreme većih količina droge na to područje, te sprječavanje ilegalnih migracija, rekao je Dizdar. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox