Provokacija: Vlada na odlasku kandidirana za volontera godine

Kuća ljudskih prava kandidirala je vladu Republike Hrvatske za Državnu nagradu za volontiranje u kategoriji pravna osoba-organizator volontiranja povodom Međunarodnog dana volontera jer, kako ističu, "provokacijom na račun dosadašnje vlade" žele upozoriti na rastući broj nezaposlenosti i neplaćenog rada koji uzrokuje brojna kršenja radnih i ljudskih prava u Hrvatskoj.

Ovom akcijom želimo s velikim kritičkim i simboličkim potencijalom upozoriti na trenutnu ekonomsku situaciju u zemlji, naglasila je programska voditeljica Kuće ljudskih prava Milana Romić.

Cilj akcije je podizanje svijesti o rastućem problemu nezaposlenosti, ali i ljudi koji rade, a ne primaju plaću, kojih je, prema podacima Gospodasko-socijalnog vijeća, oko 13.900, a prema nekim neslužbenim rezultatima ta brojka seže čak do 70 tisuća, naglasila je Romić.

Nominaciju neće povući s obzirom na dolazak nove vlade već će ona ostati kao upozorenje sve dok se stanje ne popravi jer i njoj ostaju iste brojke, istaknula je Romić.

Savjetnica za socijalnu politiku Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Jagoda Milidrag Šmid kazala je kako su se pridružili ovoj akciji jer je "danas postalo normalno raditi, a pritom ne primati plaću", te naglasila kako je tisuće radnika stjerano u "prisilno volonterstvo".

Potporu akciji dale su sve organizacije-članice Kuće ljudskih prava (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Udruga BaBe!, Centar za mirovne studije, Građanski odbor za ljudska prava, Udruga za promicanje istih mogućnosti UPIM, Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Svitanje, Ženska soba i Savez samostalnih sindikata Hrvatske. (Hina/jh)

 

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox