Pučki pravobranitelj smatra da bi Marković i Mamić trebali prigrliti gay nogometaše

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić reagirajući na, kako tvrdi, homofobne izjave predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatka Markovića i izvršnog dopredsjednika NK "Dinamo" Zdravka Mamića kao i opetovanih rasističkih ispada na nogometnim utakmicama istaknuo je da verbalne osude i iznuđene isprike nisu dovoljne.

Kao pučki pravobranitelj u svojstvu središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije pozvao je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatski olimpijski odbor (HOO) kao i Hrvatski nogometni savez (HNS) da poduzmu sve zakonom i svojim pravilima predviđene pravne i druge mjere za sprječavanje i sankcioniranje diskriminatornih izjava i postupanja.

Malčić podsjeća da je Hrvatski nogometni savez udruga osnovana zakonom i kojoj su Zakonom o športu povjerene javne ovlasti, punopravni je član Hrvatskog olimpijskog odbora, udružen je u Svjetsku nogometnu organizaciju (FIFA) i Europsku nogometnu uniju (UEFA), a prema članku 7. njegovog statuta u tim udruženjima zastupa ga predsjednik.

Svojom izjavom, kao i nekim ranijim izjavama povrijedio je jedno od temeljnih načela svih tih asocijacija, a to je zabrana diskriminacije bilo koje vrste. Također je povrijedio i odredbu članka 1. stavka 3. Zakona o športu prema kojoj šport mora biti jednako dostupan svima bez obzira na dob, rasu, spol, spolnu orijentaciju, vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje - ističe Malčić.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa prema članku 84. Zakona o športu obavlja nadzor nad radom pravnih osoba iz sustava športa. Hrvatski olimpijski odbor ovlašten je i dužan osigurati poštovanje i pridržavanje načela o zabrani diskriminacije sadržano u Olimpijskoj povelji i svojem statutu, a Hrvatski nogometni savez kod svojih predstavnika i članova, podsjeća pučkim pravobranitelj. Svi su oni dužni postupati i prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije prema kojem je i poticaj na diskriminaciju zabranjen kao i sama diskriminacija, naglašava Malčić.

Ovom prigodom, ne prvi put, upozoravam da navedena tijela i udruge ne obavljaju u dovoljnoj mjeri svoje ovlasti i dužnosti nadzora nad provođenjem zakona u športu i poštovanjem načela i odredaba propisanih njihovim aktima i pravilima. U tom smislu i snose odgovornost za stanje u športu i posebno u nogometu - navodi Malčić.

Stoga ih pučki pravobranitelj Jurica Malčić poziva da se javno očituju o postupcima i mjerama koje su poduzele ili će poduzeti s ciljem sprječavanja i sankcioniranja diskriminacije u športu i dosljednog provođenja zakona i vlastitih pravila, kao i da o poduzetom izvjeste pučkog pravobranitelja sukladno odredbama Zakona o pučkom pravobranitelju i Zakona o suzbijanju diskriminacije, stoji u priopćenju.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox