Pupovac: Hrvatska stvara probleme sa Srbijom

Zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac ocijenio je za beogradske ''Večernje novosti'' da bi usvajanje zakona koji je hrvatska vlada uputila Saboru, a kojim se utvrđuje ništetnost pravnih akata iz Srbije koji se odnose na Domovinski rat, moglo stvoriti probleme u odnosima Hrvatske i Srbije te zakomplicirati hrvatski put ka Europskoj uniji.

Pupovac je, u razgovoru za taj dnevnik, izjavio kako prijedlog hrvatske vlade predstavlja rušenje svega što je u području suradnje pri procesuiranju ratnih zločina stvoreno za osam godina trajanja koalicije SDSS-a s HDZ-om.

Ako se taj zakon izglasa, bit će to uteg oko nogu budućoj koalicijskoj vladi, koja god da bude, smatra Pupovac te ističe kako taj zakon u stvarnosti neće ništa promijeniti jer, kako kaže, hrvatski sudovi ni do sada nisu sudili na osnovu dokumenata iz Srbije.

Hrvatski tužitelj Mladen Bajić i srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević su, podsjeća Pupovac, 2006. godine potpisali sporazum o razmjeni predmeta u suđenjima za ratne zločine. Dodaje kako su ove godine ministri pravosuđa dviju država zaključili dogovor o razmjeni dokumentacije, na temelju kojega sudovi u Srbiji ili u Hrvatskoj mogu odlučiti postoji li osnova za podizanje optužnice u konkretnim slučajevima.

Najnovija odluka vlade poništava te sporazume, kojima se, po nama, preuzimaju i ovlaštenja Haškog tribunala, rekao je Pupovac, ukazujući kako će na gubitku biti građani, jer će njihova sigurnost biti umanjena.

Bojimo se da taj zakon, ako bude usvojen, može stvoriti značajan problem u odnosima Srbije i Hrvatske, kao i zakomplicirati hrvatsku poziciju u procesu približavanja Europskoj uniji, kazao je Pupovac te istaknuo kako predloženim rješenjem Hrvatska ''de facto Srbiji propisuje zakone, i to u materiji na koju se odnosi velik broj odredbi međunarodnog prava''. (Hina/jh)

 

 

 

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox