Računalo počelo samo trgovati na burzi pa tvrtka izgubila 440 milijuna dolara

Čudna pojava u srijedu dogodila se na njujorškoj burzi. Računalo tvrtke Knight Capital Group počelo je raditi po svome i trgovanjem tvrtki prouzročilo gubitak od 440 milijuna dolara. 

Došlo je do poplave zahtjeva za trgovanjem za više od 140 izlistanih dionica, za koje se ne očekuje da bi se njima tako intenzivno poslovalo. Dionice su, jasno, odmah skočile, neke su ostvarile i više od stopostotnog rasta za nekoliko sekundi, a svi su okrenuli pogled prema tvrtki Knight Capital Group, koja se bavi tržišnim odlukama, elektroničkim izvršenjem i institucionalnom prodajom i trgovinom na burzi, jer su zahtjevi za kupovinom dolazili s njihova računa. No, nisu dobili odgovor jer momcima iz Knighta također ništa nije bilo jasno i nisu mogli objasniti što se događa, pise vecernji.hr

Uslijedio je niz telefonskih poziva središnjici gdje su u tehnološkom odjelu konačno ustanovili da je njihov softver odgovoran za nastale probleme – stroj je jednostavno počeo raditi po svome, ne uzimajući u obzir vanjske faktore. Kriza je trajala 45 minuta, a u tom je razdoblju kompanija ostala bez 440 milijuna dolara, gubili su deset milijuna na minutu. Zbog “razigranog” kompjutora dionice Knight Capitala pale su za 63 posto, što je tvrtku dovelo na rub propasti. Naime, američka financijska industrija sumnja da će se Knight uspjeti oporaviti, odnosno nabaviti novac kako bi nastavio poslovati.

Analitičari smatraju da Knight mora uvjeriti tržište da je sposoban nastaviti poslovanje ili će morati staviti ključ u bravu. Najinteresantnije je pak da još uvijek nije jasno zašto je računalo počelo trgovati kako se njemu sviđa, a ne slijedeći upute. I mnogi se pitaju neće li se nešto slično dogoditi i nekoj drugoj tvrtki iz branše. (HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox