Radi pada cijena nafte - niže cijene prijevoza

U 18 mjeseci cijena nafte pala je s oko 100 na manje od 30 dolara po barelu, a nije isključeno da ide i niže. Najnoviji poticaj padu cijena bit će ukidanje sankcija Iranu. Pad cijene odrazit će se i na pojeftinjenja na domaćem tržištu. Predsjednik Udruženja cestovnog putničkog prometa Antun Presečki najavljuje da bi moglo doći do pojeftinjenja. U mlinarsko-pekarskoj industriju kažu kako uopće nema nikakve logike da bi kruh i pecivo pojeftinili. 

U mljekarskoj industriji kažu kako niže cijene nafte imaju utjecaja na transport i logistiku, no u njihovoj branši veća su stavka stalne akcije trgovaca i dvogodišnja deflacija.

I država će uštedjeti jer je javni sektor velik, dok će prihodi ostati isti. Konzultant Jasminko Umičević objašnjava kako država kroz trošarine od benzina uzme 65 posto, od dizela oko 60 posto. Prosjek je u Europi oko 50 posto, a u SAD-u 20 posto. Građani koji voze uštedjet će zbog niže cijene goriva pa će taj višak iskoristiti za drugu potrošnju, a trošit će se i višak zbog nižih cijena proizvoda ili prijevoza. (PS/S.P. Izvor: Večernji.hr)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox