Radnici Geotehnike Inženjeringa štrajkaju zbog pet neisplaćenih plaća

Foto: Ilustracija

Radnici Geotehnike Inženjeringa stupili su danas u štrajk jer im poslodavac nije isplatio pet plaća, niti je uplaćivao poreze i doprinose, izvijestio je Sindikat energetike, kemije i nemetala (EKN) Hrvatske. 

Nakon neuspješnog postupka mirenja, pedesetak radnika Geotehnike Inženjeringa d.o.o., tvrtke kćeri Instituta IGH, započelo je štrajk kako bi pokušali izboriti isplatu plaća i materijalnih prava, poput naknade za prijevoz i terenskog dodataka, kao i uplatu poreza i doprinosa, koje im IGH ne plaća od kolovoza prošle godine. Radnici su sve do jučer obavljali svoje poslove bez plaća, no sada je toga dosta - cilj nam je da se što prije završi agonija tih ljudi, kako bi mogli potražiti drugi posao, rekao je tajnik Sindikata EKN-a Danijel Špičak.

Zadnjih mjeseci sindikat je pokušao s direktorom i predstavnikom vlasnika riješiti problem, ali nitko od njih nije mogao obećati isplatu plaća. Uprava društva i vlasnik su pokrenuli postupak predstečajne nagodbe, ali isplatu tekućih i zaostalih plaća i dalje ne obećavaju. Račun Geotehnike Inženjeringa je stalno pod blokadom, a dužni su na sve strane, kaže Špičak.

Radnici ne vjeruju predstečajnoj nagodbi jer će se time samo produžiti njihova agonija. Odlučni su putem štrajka, a time vjerojatno i skorog stečaja tvrtke, što prije pokušati naplatiti svoja potraživanja. Po Špičakovim riječima, prosječna plaća iznosila je oko 5.000 kuna, no tome treba dodati terenske dodatke budući da su radnici Geotehnike Inženjeringa najviše radili na terenu.

Mnogi od radnika Geotehnike Inženjeringa bivši su radnici nekad svjetski poznate Geotehnike koja je već deset godina u stečajnom postupku, a radnička potraživanja još uvijek nisu naplaćena, ističu u sindikatu. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox