Ratko Mladić izbačen iz sudnice

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić, optužen za genocid počinjen tijekom rata u Bosni i Hercegovini, izbačen je danas iz haaške sudnice nakon što je predsjedavajući sudac Alphons Orie, kojem je Mladić stalno upadao u riječ, naložio djelatnicima osiguranja njegovo uklanjanje iz sudnice.

 

Tu odluku suca Mladić je popratio vikanjem da mu se ne daje pravo da se brani. Vi niste sud, ne date mi da dišem - čulo se Mladića prije nego je isključen ton iz sudnice i ročište nakratko prekinuto kako bi osiguranje izvelo Mladića iz sudnice.

General Mladić trebao se u ponedjeljak izjasniti o krivnji no on to nije želio učiniti jer s njim u sudnici nisu bili branitelji po njegovu izboru. Mladić je tajništvu suda predložio dvojicu branitelja - Miloša Šaljića iz Srbije i Aleksandra Mezjajeva iz Rusije no tajništvo suda još nije dovršilo provjere dvojice predloženih pravnika, pa je u sudnici s Mladićem bio branitelj po službenoj dužnosti Aleksandar Aleksić s kojim Mladić sada odbija komunicirati.

Tajništvo je najavilo da će provjeru dovršiti do 1. kolovoza, a sudac Orie kazao je Mladiću kako se sudsko vijeće ne bi protivilo da uz branitelja po službenoj dužnosti u sudnici sjedi i Šaljić, no on je u međuvremenu napustio Haag. Kada je sudac Orie prešao na čitanje točaka optužnice u okviru procedure izjašnjavanja o krivnji Mladić ga je ponovno prekinuo osornim riječima: Bez advokata neću da slušam - te je skinuo slušalice, pa je Orie naložio njegovo uklanjanje iz sudnice.

Nakon kratke stanke ročište je nastavljeno bez Mladićeve nazočnosti čitanjem svih točaka optužnice za koje se sudsko vijeće u ime Mladića izjasnilo da nije kriv. Pravila Haaškoga suda predviđaju da se, ukoliko se optuženik ne izjasni o optužnici u roku od 30 dana od prvog pojavljivanja pred sudom, evidentira da se ne osjeća krivim, što je vijeće u Mladićevo ime i učinilo. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox