Rupa u zakonu: Možete lagati USKOK-u i nećete biti kažnjeni!

Zbog neusklađenosti Kaznenog zakona i izmijenjenih odredbi Zakona o kaznenom postupku za laganje USKOK-u ne možete biti kažnjeni, piše Večernji list.

Upozorenje o davanju lažnog iskaza koje prije saslušavanja izrekne državni odvjetnik ili istražitelj USKOK-a ne znači ništa. Naime, u članku 303 KZ-a navodi se da je kazneno djelo davanja lažnog iskaza ostvareno ako svjedok, vještak, prevoditelj ili tumač u postupku pred sudom, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku daju lažni iskaz, nalaz ili mišljenje ili nešto lažno prevedu. Nigdje ne piše da se ne smije lagati onima koji istragu po ZKP-u i vode!

Rupa u zakonu posljedica je čestih mijenjanja zakona

Ova rupa u zakonu otkrivena je zahvaljujući znatiželjnim studentima sa Studijskog centra forenzičkih znanosti u Splitu kojima predaje odvjetnik Damir Primorac. Primorac je na pitanje studenata o ovom problemu odlučio provjeriti Zakon i otkrio ovaj ogroman propust.

Odvjetnik Veljko Miljević izjavio je kako je normalno da u situaciji kada se svakih nekoliko mjeseci mijenja zakon dolazi do sukoba zakonskih normi i pravne anarhije.

Ozakonjeno laganje bez odgovornosti prestat će 1. siječnja 2013. kada na snagu stupa novi Kazneni zakon, dopunjen i odredbom da je lažni iskaz i onaj koji se izrekne u prethodnom postupku. (jh)

 

 

 

 

Izvor: Večernji list, 28. listopada 2011.

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox