S nedostatkom radne snage bore se diljem EU, moramo što prije donijeti konkretne mjere

Problem nedostatka radne snage vrlo je ozbiljan u turističkom sektoru diljem Europe. Primjerice, u Austriji se procjenjuje da ove godine nedostaje 35.000 radnika u turizmu, a u Njemačkom udruženju hotela i restorana (DEHOGA) procjenjuju da više od 60 posto tvrtki iz tog sektora traži zaposlenike. Članice EU aktivno rade na planovima za rješavanje tog problema jer su gubici zbog ovakvog stanja sve ozbiljniji. U Hrvatskoj ove sezone prema procjeni Hrvatske udruge turizma nedostaje 5.000 radnika u hotelima i čak 10.000 u ugostiteljstvu.

Problem nedostatka radne snage je univerzalan diljem EU, no u Hrvatskoj ne smijemo nastaviti ignorirati taj problem jer će okolne razvijenije zemlje svojim poticajnim mjerama mogle samo dodatno otežati zadržavanje domaćih radnika i privlačenje radnika iz inozemstva. Očekujemo od Vlade da što prije definiramo konkretne mjere za jače aktiviranje potencijala domaće radne snage, kvalitetnije zadržavanje sezonskih radnika te pojednostavljivanje i ubrzanje procesa uvoza strane radne snage”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma. 

Plaće u turizmu u Hrvatskoj su od 2019. godine, u vrijeme pandemije, porasle prosječno 15 posto i taj trend se nastavlja, a anketa među članicama HUT-a pokazala je da je ove godine prvi put trošak rada premašio udjel od 30 posto u odnosu na ukupne prihode kompanija.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox