Sačuvajte psihu u negativnom radnom okruženju

Ja sam pozitivno negativan tip i kao svi iz stare škole radim sve slow motion – tako to pjeva Đorđe Balašević, no teško da bi se njegove riječi mogle primijeniti u današnjem radnom okruženju. Sve se radi u brzini, niti se stigne uživati u učinjenom, niti u životu. Pa kako u svemu tome ostati psihički zdrav, naročito ako se na poslu suočavate s ne baš pozitivnim vibracijama?

 

1. Oduprite se negativnosti

Ako su ljudi oko vas negativni, ako vas potrošači ili partneri zovu na telefon te viču i vrijeđaju, ako vaš šef misli da će firma propasti jer neki mail nije poslan na vrijeme, ne znači da se i vi automatski morate tako ponašati. Istina, lakše reći nego učiniti, ali samo trebate shvatiti da će vam negativan stav i živciranje otežati ionako težak posao. Prije nego kažete prvo što vam padne na pamet, uzmite 5 sekundi pauze, razmislite o situaciji i nastupite sa smirujućim tonom. Vidjet ćete kako će se i druga osoba automatski smiriti pa možda možete zajedno doći do nekakvog konstruktivnog rješenja.

2. Uzmite pauzu

Svako malo uzmite pauzu i maknite se od svojih kolega. Prošećite po firmi, odite do dućana, sjednite na balkon… ili jednostavno porazgovarajte s nekime tko je pozitivan ili tko vas može umiriti. Svakome treba odmor od posla, ali naročito od opterećujućih ljudi.

3. Ne petljajte se u uredsku „politiku“

Nemojte biti baba tračara, nemojte raditi „spačke“ i hodati preko leševa da biste dobili što želite. Drugim riječima – nemojte si stvarati neprijatelje na poslu. Čemu to? Ne morate biti naročito niti bliski s kolegama, ali budite ugodni, ljubazni i simpatični, no prije svega profesionalni i ne dopustite da vam uredski odnosi utječu na posao. Tuđe uredske veze, otkaz, promaknuće i slični vas se ne tiče (osim ako vas se direktno tiče, ako znate na što mislimo?).

4. Razmislite o promjeni

Ako je atmosfera u uredu toliko loša da već utječe na vašu psihu, zdravlje ili privatan život, možda je vrijeme da promijenite odjel ili čak i tvrtku. Naravno, pod uvjetom da imate drugu opciju ili dobre argumente za premještaj. Također, razmislite o tome kamo idete, hoće li stvari tamo zaista biti bolje, odnosno je li vam ovdje zaista tako loše da se baš ništa ne može popraviti. Ako zaista jest, odite bez imalo grižnje savjesti. Vaše psihičko zdravlje ipak vam mora biti na prvom mjestu.

I na kraju jedan savjet: stvari se naprave puno kvalitetnije i s većim guštom ako se rade u "slow motion" modu, odnosno bez živciranja, okrivljavanja drugih i negativnih misli. Pustite si ugodnu glazbu i shvatite da ono što trenutno radite, taj trenutni problem nije najvažnija stvar na svijetu, da život zbog toga neće stati i da ono najgore što mislite da se može dogoditi, zapravo uopće nije najgore;). (MJ)

 

Izvor: www.jobs.aol.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox