SAD podupire Inzkovu suspenziju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini priopćilo je kako "snažno podupire" nalog visokog međunarodnog predstavnika za BiH Valentina Inzka o privremenoj suspenziji odluka Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), kojima su proglašeni nezakonitim izbor čelnika Federacije BiH i konstituiranje Doma naroda federalnog parlamenta provedeno 17. ožujka.

Ovom odlukom visokog predstavnika otklonit će se pravne nejasnoće glede statusa izabranih tijela vlasti FBiH dok ustavni sud FBiH ne donese odluku o tim pitanjima - stoji u priopćenju američkog veleposlanstva dostavljenom medijima u Sarajevu. Veleposlanstvo SAD u BiH također smatra kako je Inzkovom odlukom osigurano funkcioniranje tijela vlasti FBiH što je od ključnog interesa za sve građane. Nalog visokog predstavnika o suspenziji odluka SIP-a istodobno je međutim oštro osudila bivša predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, a oštra osuda stigla je od skupine od devet hrvatskih stranaka, predvođenih HDZ-om BiH i HDZ-om 1990.

Te su stranke zajednički priopćile kako Inzkove odluke vide kao - uvođenje izvanrednog stanja u državi i rušenje ustavnog poretka. Najavile kako će s drugim političkim saveznicima podnijeti tužbe Europskom sudu za ljudska prava te se žaliti svim drugim nadležnim tijelima od Vijeća Europe do OESS-a. Priopćenjem u kojemu se kritizira OHR oglasila se i Stranka za BiH (SBiH) Harisa Sailajdžića. Ta stranka tvrdi kako je najnovija odluka visokog predstavnika tek još jedan dokaz da je u BiH praktično na djelu suspenzija Daytonskog sporazuma a sada i tijela vlasti BiH, što prema mišljenju te stranke "vodi u anarhiju". (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox