SAD poziva na mir uoči najavljenih prosvjeda u Rusiji

Sjedinjene Države u petak su pozvale ruske vlasti, ali i protivnike Vladimira Putina na smirenost, uoči održavanja prosvjeda kojim Rusi žele izraziti nezadovoljstvo i osporiti premijerovu pobjeda na zadnjim parlamentarnim izborima.

 

Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak je optužio SAD da potiče na osporavanje rezultata parlamentarnih izbora, posebno "prozivajući" američku državnu tajnicu Hillary Clinton koja je javno kritizirala nepravilnosti zabilježene na ruskim izborima.

Glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland u petak je podsjetila da SAD podupire pravo Rusa, kao i svih ostalih naroda, na mirne prosvjede. Od prosvjednika, ali i od pripadnika snaga sigurnosti tražimo da imaju na umu kako se prosvjedi trebaju održati u miru - rekla je.

Clinton je u četvrtak odbacila Putinove optužbe prema kojima je Washington financirao rusku oporbu. Ruska oporba u petak se pripremala za prosvjede tijekom kojih će deseci tisuća Moskovljana i stanovnika ostalih gradova u subotu izraziti nezadovoljstvo zbog pobjede Putinove stranke Jedinstvena Rusija na parlamentarnim izborima, održanim 4. prosinca. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox