Seljaci prekidaju prosvjede jer im je Čo "ispunio puno zahtjeva"

Predstavnici seljačkih udruga u Ferovcu su nakon četiri sata pregovora postigli dogovor s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem te će se nakon trodnevnog prosvjeda i blokade cesta povući s prometnica.

 

Seljaci koji su protekla tri dana prosvjedovali u Požeško-slavonskoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, uglavnom su zadovoljni postignutim dogovorom. Najvažniji dio dogovora je isplata poticaja u iznosu od dvije tisuće kuna, što je 88-posto od traženog maksimalnog iznosa.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković rekao je kako je prvi dio u iznosu od 900 kuna već isplaćen, a drugi će bit isplaćen do kraja travnja.

"Sporazum je realan"

Organizator prosvjeda požeško-slavonskih seljaka Dragutin Dukić kazao je da su zadovoljni jer su u pregovorima izvukli maksimum. Puno naših zahtjeva je ispunjeno - ustvrdio je Dukić, dok ministar Čobanković ističe da se tijekom pregovora ostalo u realnim granicama. Sporazum je u granicama onoga što smatram realnim, a to je 88 posto u odnosu na maksimalni iznos poticaja, što je vrlo slično prošloj godini kada je bilo 86,6 posto od maksimalnog iznosa - izjavio je Čobanković.

Na pitanje što je s cijenom plavog dizela za koji su osim poljoprivrednika zainteresirani i ribari, Čobanković je kazao da je vlada učinila sve da u posljednjem poskupljenju cijena tog goriva ostane ista. No teško je prognozirati što će biti ubuduće, jer vlada više neće moći intervenirati - rekao je Čobanković.

Dogovorena je dinamika isplate duga za kapitalna ulaganja, ali prosvjednici, posebno stočari nisu uspjeli postići da 2011. ne bude referentna godina za kvote i poticaje kod ulaska u EU, jer, rečeno je, to nije mogao biti predmet sporazuma.

Predstavnici seljaka iz Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije Mato Mlinarić i Miljenko Ivanuša rekli su kako nisu u cijelosti zadovoljni postignutim sporazumom, ali će ga ipak potpisati i prekinuti prosvjede. (Hina/MJ)

 

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox