Sindikati poručili Vladi: Nemojte slušati MMF

Hrvatska udruga sindikata pozvala je hrvatsku vladu da "štetne i protivne interesima hrvatskih građana preporuke MMF-a ne posluša", već da krene u žurno stvaranje uvjeta za normalno poslovanje te da oporezuje bankarski sektor koji je svih ovih godina bio nedodirljiv.

Naznake iz preporuka misije MMF-a Vladi za rješavanje nagomilanih gospodarskih problema su puštanje duha neoliberalne nemani iz boce kako bi mogla nastavit harat po Hrvatskoj, ocjenjuje HUS u reakciji na zaključnu izjavu misije MMF-a u kojoj se uz ostalo preporučuje dodatno povišenje dobne granice za umirovljenje na 67 godina te povećanje nulte stope PDV-a na određene proizvode na 10 posto, umjesto na najmanje dopuštenih 5 posto.  U HUS-u ocjenjuju kako je "vrhunac neukusa i cinizma" preporučivati povećanje uvjeta za odlazak u punu mirovinu u zemlji u kojoj je na zavodu za zapošljavanje više od jedne četvrtine nezaposlenih iz dobne skupine do 34 godine. To, dodaju, znači da je pravilo završetkom školovanja završavati na zavodu za zapošljavanje i nalazit se u brojnoj skupini isključenih i suvišnih ljudi.

I prije nekoliko dana je objavljeno kako u dijelu javne uprave desetak tisuća ljudi radi s ispunjenim uvjetima za odlazak u punu mirovinu, podsjećaju iz HUS-a. Sindikatu se nameće se pitanje, ukoliko bi se poslušala ta "redikulozna preporuka" MMF-a, kada će i hoće li se uopće zapošljavati mladi, obrazovani, stručnjaci. U HUS-u smatraju kako je preporučivati podizanje stope PDV-a na određene proizvode (kruh, mlijeko, lijekove...), umjesto na dopuštenih pet posto, na veću stopu "krajnje licemjerno i nepravedno jer će direktno pogoršati ionako neodrživ životni standard većine građana".

Upozoravaju pritom kako svakodnevno svjedočimo poražavajućim statistikama koje upozoravaju na negativne trendove u gospodarstvu, gdje je naročito izražen pad potrošnje kućanstava, u zemlji u kojoj nadprosječan rast cijena bilježi segment prehrane, naročito meso, povrće, te u kojoj je u potrošačkoj košarici udio za prehranu dvostruko veći nego u zemljama EU.  

I pticama na grani je jasno da proračunski rezovi koji su se proveli sami za sebe nisu i ne mogu biti uspjeh, a pogotovo ne kad generiraju negativne trendove u gospodarstvu o čemu svakodnevno svjedočimo. Stoga pozivamo Vladu RH da ove štetne i protivno interesima građana RH preporuke MMF-a ne posluša i krene u žurno stvaranje uvjeta za normalno poslovanje te da promjenama u poreznoj politici oporezuje bankarski sektor koji je svih ovih godina bio nedodirljiv, uredno zbrajajući profite i u vremenima najžešće krize, zaključuju iz HUS-a. (Hina/HT)

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox