Slanje SMS poruke omiljeni oblik komunikacije

Unatoč krizi i relativno niskom životnom standardu, građani Hrvatske ne odustaju od telefoniranja i slanja SMS poruka. Rezultat je to istraživanja koje je za Tele2 proveo Hendal, domaća agencija za istraživanje tržišta. Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 500 ispitanika u dobnoj skupini između 15 i 35 godina.

Istraživanje je pokazalo da su građani Hrvatske vrlo aktivni u pisanju SMS poruka – 50 posto ispitanika dnevno pošalje između 5 i 25 SMS poruka. Kako bi odgovorio zahtjevima korisnika, Tele2 je predstavio tarifu Smiley koja nudi uslugu besplatnog slanja SMS poruka i pravo korištenja podatkovnog prometa u vrijednosti do 150 kuna za sve korisnike na bonove te do 3 GB za sve pretplatnike ovisno o tarifnom modelu.

  • Najviše SMS poruka, čak 90 posto, hrvatski potrošači šalju voljenim osobama i prijateljima 

   

WC/toalet, kupaona, avion ili vrh zgrade, samo su neka od neobičnih mjesta s kojih ispitanici šalju SMS poruke

Nadalje, rezultati istraživanja ukazuju da ispitanici šalju poruke podjednako tijekom cijelog dana (57 posto), a njih 23 posto ipak najviše poruka pošalje tijekom večeri. Izgleda da mjesto na kojem se u trenutku slanja SMS poruka nalaze ne predstavlja prepreku pa tako korisnici mobilnih telefona u Hrvatskoj šalju SMS poruke s toaleta, iz kupaonice, iz aviona prije polijetanja ili s vrha zgrade. Što se tiče najčešćih primatelja poruka – pokazalo se da se Hrvati najčešće dopisuju s prijateljima i voljenim osobama budući da je 90 posto ispitanika ove kategorije izdvojilo kao najčešće adrese svojih SMS-ova.

 

Iznenađuje podatak koji govori da samo 24 posto ispitanika koristi uslugu surfanja Internetom putem svog mobilnog telefona. S obzirom na užurbanu svakodnevicu i malo vremena za privatni život, Facebook i druge društvene mreže (Twitter i MySpace) najčešće su web stranice koje posjećuju ispitanici koji svoj mobilni uređaj koriste i za surfanje Internetom. 61 posto ispitanika u prosjeku potroši manje od 50 MB internetskog prometa mjesečno, dok 28 posto ispitanika mjesečno potroši između 50 i 100 MB prometa.

Velika većina (84 posto ispitanika) smatra da cijena surfanja Internetom putem mobilnog uređaja nije prihvatljiva u odnosu na hrvatske standarde, te da bi ista trebala biti niža. S obzirom da je 85 posto ispitanika izjavilo da sami pokrivaju mjesečne troškove svog glavnog mobilnog telefona ne začuđuje činjenica da su oprezni zbog troškova surfanja.

Nova i jedinstvena tarifa Tele2 Smiley namijenjena korisnicima na bonove i pretplatnicima zasigurno će povećati broj poslanih SMS poruka kao i broj potrošenih MB internetskog prometa putem mobilnih uređaja. Više nema razloga za brigu, a zašto bi i bilo kada je sve to besplatno.(PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox