Slavonci po lijekove idu u Bosnu

Foto: Shutterstock

Ukidanjem nulte stope PDV-a zbog usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s direktivama Europske unije neki su po jeftinije lijekove krenuli u Bosnu i Hercegovinu.

Novi način oporezivanja ne donosi mnogo promjena za pacijente koji dobivaju lijekove na recept jer ih unatoč PDV-u ne plaćaju, a ako su plaćali udjel, i dalje ga plaćaju u istom iznosu. No poskupjeli su lijekovi koji nisu bili na osnovnoj ili dopunskoj listi HZZO-a pa ih pacijenti moraju kupovati, piše novilist.hr

Iako u ljekarnama tvrde da za sada ne osjećaju pad prometa, brojni su se stanovnici Vukovarsko-srijemske županije, u strahu od novih poskupljenja, proteklog vikenda osim po cigarete i hranu u Bosnu zaputili i zbog lijekova. Tamošnji ljekarnici ističu da su Slavonci njihovi stalni kupci, a najviše se traže sredstva protiv bolova i za smirenje te u ovim zimskim danima sirupi protiv kašlja.

Lijekovima se opskrbljujem na Lončarima ili u ljekarni na »Arizoni« jer su u Republici Srpskoj cijene još niže nego u Federaciji. »Tabla« paracetamola stoji samo 80 pfeninga, odnosno tri kune, Caffetin marku i pol i čak je za deset kuna jeftiniji nego u Hrvatskoj, kao i Lupocet,  a ondje već godinama kupujem i Voltaren čepiće od 50 miligrama, čija je cijena 11,70 KM ili 46 kuna, a kod nas stoje čak 108 kuna, ističe Dragica M. iz Županje.

Mlada majka Ana iz Vinkovaca kaže da je na Lončarima kupila i »babyhaler«, namijenjen za olakšanu primjenu lijeka iz pumpice dojenčadi i djeci do pete godine, jer je za čak sto kuna jeftiniji nego kod nas. (HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox