Slovenci istražuju utaje poreza od 1,6 milijardi eura

Slovenci su u prošloj godini doznačili 1,6 milijardi eura u takozvane porezne oaze, a dio tih uplata sada analizira porezna uprava, prenose slovenski mediji.

Poreznici su po prvi put odlučili ispitati financijske transakcije sa 29 država s manjim poreznim opterećenjem, pa su od banaka dobile podatak da je lani na račune u tim zemljama iz Slovenije uplaćeno 1,6 milijardi euraTo je golem iznos s obzirom da se radi o transakcijama izvršenim u samo jednoj godini, rekao je za ljubljansko Delo Iztok Verdenik iz slovenske porezne uprave. 

Uplate na račune u tim zemljama izvršilo je oko 4500 fizičkih osoba i nešto više od 5000 registriranih tvrtki, a sada se ispituje ima li tu sumnjivih transakcija čiji je cilj utaja poreza. Pri tome nije samo riječ o transakcijama u klasične porezne oaze kao što su Kajmanski, Djevičanski i Marshallovi otoci nego je meta poreznika i Cipar. No, stručnjaci koji poduzećima pomažu kao porezni konzultanti upozoravaju da se akcija porezne uprave ne smije pretvoriti u lov na vještice jer je većina transakcija legalna. 

Slovenski poreznici upozoravaju međutim da se u Sloveniji oporezivanje vrši po načelu svjetskog dohotka, što znači da bi se morali prijavljivati i računi u inozemstvu. Vjeruju da sumnjive transakcije iznose više stotina milijuna eura i da je dobar dio transakcija samo fiktivno prikazan kao plaćanje neke usluge ili robe. Zato će poduzeća i pojedinci koji su obavljali transakcije na neke sumnjive račune morati dokazivati da na taj način nisu željeli izbjeći plaćanje poreza u domovini. (Hina/HT)

 

 

 

 

 


 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox