Slovenija: Pozivi protiv prodaje nekretnina uz granicu

Slovenski premijer Borut Pahor dobiva sve više zahtjeva da u pograničnom pojasu s Italijom uvede zaštitni pojas u kojem stranci ne bi mogli kupovati nekretnine.

 

Od ukidanja ustavne zabrane prodaje zemlje i nekretnina strancima pri ulasku Slovenije u EU, oko tisuću nekretnina u pograničnom pojasu prema Italiji kupili su stranci, uglavnom Talijani iz Trsta, tvrde dvije građanske inicijative koje su premijeru Borutu Pahoru, predsjedniku države Danilu Tuerku i drugim dužnosnicima predložile da u pograničnom pojasu zato uvede "zaštitnu klauzulu" prema pravilima EU-a kako bi prestala "rasprodaja" nekretnina i zemljišta na tom području.

Inicijativa za Kras i Inicijativa za Primorsku navode da neka pogranična područja zbog prodaje nekretnina Talijanima postaju "tršćanske spavaonice", jer se u njih doseljavaju obitelji iz tog grada, a od toga ti krajevi nemaju ništa pošto novi stanovnici porez plaćaju u Italiji, a ne prilagođavaju se niti slovenskoj sredini nego čak zahtijevaju da se s njima komunicira na talijanskom jeziku. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox